Mihamarabb frissítse a WinRAR-t!

​Biztonsági szakértők a WinRAR mielőbbi frissítésének fontosságára hívták fel a figyelmet. Egy súlyos biztonsági hiba áll a háttérben.
 

A WinRAR egy jól ismert és meglehetősen széles körben használt alkalmazás. Ezért vonzó célpontot jelent a kiberbűnözők és a vírusterjesztők számára, akik ez esetben is minden lehetőséget megragadnak arra, hogy kihasználjanak minden kapóra jövő lehetőséget. Márpedig nem régen pontosan egy ilyen lehetőség adódott számukra, amikor kiderült, hogy a szoftver egy súlyos sérülékenység miatt jogosulatlan távoli kódfuttatást tehet lehetővé, méghozzá olyan módon, hogy nem kell különösebben komplex támadási módszereket kidolgozni hozzá.
 
A WinRAR sérülékenységét a Zero Day Initiative egyik biztonsági kutatója fedezte fel, és június 8-án jelezte a hibát a RARLAB fejlesztői számára. A sebezhetőség kivizsgálása meg is kezdődött, és végül augusztus 2-án vált elérhetővé az a 6.23-as verzió, amely javította a szóban forgó, CVE-2023-40477 jelzésű sebezhetőséget.
 
A biztonsági rés a 10-es CVSS veszélyességi skálán 7,8-es értéket kapott. Azért nem magasabbat, mert a kihasználásához felhasználói közreműködésre is szükség van. Azonban ez kicsit csalóka lehet, mivel a kiberbűnözőknek nem kell túlságosan szofisztikált technikákat kigondolniuk ahhoz, hogy például egy e-mailben kiküldött, kártékony RAR-csatolmány megnyitására vegyék rá a felhasználót. Pedig ez is elégséges ahhoz, hogy egy speciálisan összeállított RAR-fájlból egyszer csak "előugorjon" egy kártékony program, és megfertőzze a számítógépet.
 
A biztonsági szakemberek a károk megelőzése érdekében azt javasolják, hogy a WinRAR felhasználói minél előbb frissítsék az alkalmazást, és a RAR-fájlok megnyitásakor különös óvatossággal járjanak el, főleg az ismeretlen forrásból származó állományok esetén. Természetesen mindezek mellett a naprakész vírusvédelem meglétére is figyelni kell.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség