Mesterséges intelligencia: áldás vagy átok?

Sokan úgy gondolják, hogy katasztrofális kibertámadásokhoz vezethet a generatív mesterséges intelligencia terjedése.
 

A PwC idei Global Digital Trust Insights jelentése szerint 27 százalékról 36 százalékra emelkedett azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek egymillió dollárt meghaladó értékű adatvédelmi incidenst tapasztaltak az elmúlt egy évben. Ennek ellenére a cégek több mint egyharmada nem tett kockázatkezelési erőfeszítéseket, és csak minden negyedik vállalat javította a kibervédelmét.
 
Mesterséges intelligencia: egyszerre áldás és átok
 
Az üzleti és a technológiai vezetők körében egyre nagyobb aggodalomra ad okot a kiberbiztonsággal kapcsolatban a generatív mesterséges intelligencia terjedése, hiszen ennek alkalmazásával többek között jobban célozhatók és sokkal hihetőbbé tehetők a munkavállalókat sújtó átverések. A válaszadók 52 százaléka szerint a generatív MI katasztrofális kibertámadásokhoz vezethet a következő 12 hónapban.
 
Miközben látják a kockázatait, a vezetők háromnegyede kifejezetten érdeklődik a generatív mesterséges intelligenciában rejlő üzletfejlesztési lehetőségek iránt. 77%-uk egyetértett azzal, hogy a következő három éven belül ez a technológia segíteni fogja szervezetüket új üzletágak kialakításában, míg 75%-uk szerint az alkalmazottak produktivitását is fogja növelni.
 

"A vezetők technológiába vetett hite nem alaptalan, hiszen a generatív MI kiválóan alkalmas a kiberincidensekhez köthető nagymennyiségű adathalmaz szintetizálására, ezzel segítve a vezetőket a történtek megértésében. Vagyis egy incidens felismerésére és gyors elemzésére is kitűnően alkalmazható. A generatív MI képes arra, hogy könnyen érthető nyelvezettel mutassa be az összetett fenyegetéseket, tanácsot adjon a megelőzési és megoldási stratégiákkal kapcsolatban, valamint segítséget nyújtson az incidensek kivizsgálásában"

- emelte ki Durojaiye Péter, a PwC magyarországi és közép-kelet-európai kibervédelmi csoportjának, valamint az EMEA régió Cybersecurity Impact Centerének vezetője.
 
Hiányos kockázatelemzés
 
Ugyanakkor a három legfontosabb kiberfenyegetés - a felhőhöz kapcsolódó kockázatok, a csatlakoztatott eszközök elleni támadások, valamint a hackelés és adatszivárogtatás - ellenére a vállalatok több mint egyharmada nem tett kockázatkezelési erőfeszítéseket.
 
A szervezeteknek mindössze két százaléka optimalizálja és fejleszti folyamatosan a kibertámadásokkal szembeni ellenállóképességét valamennyi területen. Egy másik megdöbbentő eredmény, hogy a megkérdezett vezetők több mint 40%-a nem érti a feltörekvő technológiák, például a virtuális eszközök, a generatív MI, a vállalati blokklánc, a kvantum-számítástechnika és a kiterjesztett valóság jelentette kiberkockázatokat.
 

"A szervezeteknek fel kell ismerniük, hogy a jövő technológiáinak alkalmazása nemcsak üzleti előnyt hozhat, hanem új kockázatokat is jelent, ezért ezek elemzése és kezelése kiemelten fontos a sikeres bevezetéshez. Például az MI széleskörű alkalmazásához figyelembe kell venni a hagyományos biztonsági és adatvédelmi kockázatok mellett a tanulási folyamattal és bemeneti adatokkal kapcsolatos kibervédelmi és üzleti kockázatokat is. Ugyanígy egy virtuális környezetben új értelmet nyer a személyes adatvédelem a nagyfokú biometrikus adatfeldolgozás révén, ami szintén túlmutat a korábbi adatvédelmi gyakorlaton"

- összegezte Gyimesi Csaba, a PwC Magyarország kibervédelmi csoportjának igazgatója.
 
Kiberbiztonsági gyakorlatok
 
A vállalatoknak csak kevesebb mint egyharmada alkalmazza folyamatosan és konzekvensen a legjobb kiberbiztonsági gyakorlatokat, holott ez kulcsfontosságú az incidensek elleni védekezésben. A felmérés szerint a kutatásban résztvevő cégek mindössze 5 százaléka rendelkezik információbiztonsági gyakorlatokat következetesen alkalmazó kiberbiztonsági csapatokkal. Pedig ezek a szervezetek kisebb kibertámadásokat szenvedtek el a vizsgált időszakban, mint azok a vállalatok, akik nem alkalmazzák rendszeresen a bevált információbiztonsági gyakorlatokat.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség