Megszabadul a lakatjaitól a Chrome böngésző

​A Google egy látszólag nem nagy, de mégis lényeges változtatásra készül a Chrome webböngésző esetében.
 

Néhány évvel ezelőtt, amikor a titkosított, HTTPS-alapokon nyugvó weboldalak még nem voltak elterjedtek, akkor a webböngészők fejlesztői minden lehetséges módon igyekeztek felhívni a figyelmet arra, ha az éppen megtekintett webhely titkosítással is rendelkezik. Ezt kezdetben a címsorban, láblécben megjelenített zöld vagy egyéb színű lakat ikonokkal jelezték. Aztán, ahogy egyre több weboldal váltott HTTPS-re, úgy ezek az ikonok elkezdtek „halványulni”. Többen pedig manapság már úgy gondolják, hogy semmi előnnyel nem szolgál, sokkal inkább hátrányai vannak a megjelölésnek. Ennek pedig az az oka, hogy a csalók is könnyedén tudnak üzemeltetni HTTPS-sel megspékelt oldalakat, így a lakat ikon hamis biztonságérzetet kelthet a felhasználókban. Erre a problémára korábban egyebek mellett már az FBI is rávilágított, és felhívta a figyelmet, hogy a böngészőkben megjelenő lakat ikon korántsem jelenti azt, hogy egy adott weboldal ártalmatlan.
 
A Google felmérése szerint manapság a Chrome-ban megjelenített weboldalak több mint 99 százaléka már HTTPS-alapú kommunikációt használ. Ezért úgy látja, hogy nincs többé szükség arra, hogy a lakat ikon közvetlenül a címsorban is megjelenjen. Nagyobb szükség van arra, hogy akkor figyelmeztessen a böngésző, ha egy oldal nem használ titkosítást.
 
A fentiek miatt a Chrome 117-es verziójától kezdődően a címsorból eltűnik a lakat ikon. Ennek a verziónak a megjelenése szeptemberben várható. A módosítás az Android és az iOS kompatibilis, mobilos Chrome változatokat is érinti.
 
A lakat ikon helyett a jövőben egy másik ikon jelenik majd meg. Erre kattintva egy almenü fog felbukkanni, ami a kapcsolat biztonsági állapotára vonatkozó információkat is közli majd.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség