Megsorozták a kereskedőket a zsarolóvírusok

​Az elmúlt évben a kiskereskedelmi szervezetek jelentős részét érte olyan támadás, amelyek során zsarolóvírusok is szerephez jutottak.
 

A Sophos által közzétett ágazati jelentés szerint a kiskereskedelmi szektor szereplőit egyre súlyosabban érintik a zsarolóvírusok által jelentett kockázatok. Oly annyira, hogy az elmúlt évben a kiskereskedelemben volt a második legmagasabb a zsarolóvírus alapú támadások aránya. (Az első helyen a média/szabadidő/szórakoztató iparág végzett.) A globális felmérés során megkérdezett kereskedelmi szervezetek 77 százalékát érte ilyen incidens.
 

„A kiskereskedelmi cégeket továbbra is az egyik legmagasabb arányban sújtják a zsarolóvírus támadások. 2021-ben több mint háromnegyedük szenvedett el ilyen csapást. Az idei felmérés azt mutatja, hogy a célba vett szervezetek mindössze 28 százaléka tudta megakadályozni az adatainak titkosítását, ami arra utal, hogy az iparág nagy részének javítania kell a biztonsági helyzetén"

- mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója.
 
A kutatás szerint nem kizárólag a zsarolóvírusos támadások száma nőtt, hanem a zsarolók által követelt összeg nagysága is. 2021-ben az átlagos váltságdíj-kifizetés 226 ezer dollár volt, ami 53 százalékos növekedés 2020-hoz képest.
 

"Az alacsonyabb képzettséggel rendelkező ransomware csoportok 50.000-200.000 dollárt követelnek váltságdíjként, míg a kifinomultabb és jelentősebb hírnévvel bíró támadók akár egymillió dollárt is"

- nyilatkozta Wisniewski.
 
A felmérésben résztvevő, zsarolóvírusok által sújtott cégek 92 százaléka jelentette ki, hogy a támadás hatással volt a működésére, 89 százalékuk pedig bevételtől is elesett.
Vélemények
 
  1. 4

    A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 4

    A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség