Megmenthetők a DarkSide vírus által tönkretett fájlok

​Elérhetővé vált egy olyan ingyenes szoftver, amelynek segítségével a DarkSide nevű zsarolóvírus által tönkretett fájlokat lehet helyreállítani.
 

A DarkSide az elmúlt félévben nagyon sok kár okozott világszerte azáltal, hogy a fertőzött számítógépeken különféle állományokat titkosított, azaz tett használhatatlanná. A többi zsaroló programhoz hasonlóan ez a szerzemény is váltságdíjat követelt a helyreállításhoz szükséges kulcsokért cserébe. Általában 200 ezer dollár volt a váltságdíj, de volt olyan eset, amikor ez az összeg 2 millió dollárra rúgott. A kiberbűnözők több esetben célzott támadásokban használták fel a DarkSide funkcióit, így azt is tudták, hogy mekkora összegű követeléssel állhatnak elő. A károkozó a legtöbb fertőzést tavaly októberben, illetve decemberben okozta. 

A Bitdefender fejlesztőinek sikerült egy olyan megoldást kidolgozniuk, amelynek segítségével a DarkSide által tönkretett fájlok helyreállíthatóvá válhatnak. Ehhez egy egyszerűen kezelhető, ingyenes programot is elérhetővé tettek, amelynek segítségével egy-egy könyvtárban vagy akár egy teljese rendszeren dekódolhatóvá válhatnak a kompromittált fájlok. 

Sajnos ez esetben is igaz, hogy nem garantált a siker, és az sem, hogy a DarkSide mindegyik variánsa esetében működik a helyreállítási módszer. Ezért a biztonsági cég is a megelőzésre, valamint a rendszeres biztonsági mentésekre búzdít mindenkit. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Python egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  2. 3

    A Moodle kapcsán öt biztonsági hibára derült fény.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség