Megerősített védelemmel érkezett meg a Chrome új verziója

A Google kiadta a Chrome 86-os verzióját, amely mind az asztali számítógépek, mind a mobil készülékek esetében újabb védelmi képességekkel bővült.
 

A Chrome legújabb, 86-os verziója sem maradt biztonsági újdonságok nélkül. Ezúttal alapvetően nem teljesen új védelmi technológiák kerültek bele a webböngészőbe, hanem sokkal inkább az eddig is meglévő technikák egészültek ki újabb képességekkel, vagy kerültek bele a mobil kiadásokba.
 
A Google fejlesztői a Chrome 86-ban mindenki számára elérhetővé tették azt a funkciót, amely immár nem kizárólag arra képes, hogy az elmentett jelszavak (fiókok) ellenőrzését elvégezze és megállapítsa, hogy azok valamely incidens során kompromittálódtak-e, hanem a gyors jelszómódosításra is lehetőséget ad. Ez azért fontos, mert hitelesítő adatok kiszivárgása esetén nagyon fontos a minél gyorsabb jelszómódosítás. Amikor a Chrome azt észleli, hogy egy elmentett fiókadatot támadás ért, akkor lekérdezi az érintett weboldalt, és lehetőségek szerint közvetlenül átirányítja a felhasználót a jelszómódosításra szolgáló weboldalra (a .well-known/change-password fájl alapján).
 
Mobilos újdonságok
 
A Chrome fejlesztői az androidos verzió kapcsán is szolgáltak újdonságokkal. Ezek közül a legfontosabb, hogy a mobilos kiadás is megkapta a Chrome 83-ban bemutatkozó Safety Check funkciót. Ennek köszönhetően egyszerűen ellenőrizhető a webböngésző védelmi állapota, a jelszavak és a bizalmas adatok épsége, valamint a Safe Browsing technológia státusza. Ez utóbbi azért is fontos, mivel a Google mérései szerint a Safe Browsingot engedélyező felhasználók 20 százalékkal kisebb valószínűséggel esnek adathalászok csapdáiba, mint akik e védelem nélkül neteznek.
 
A fejlesztők figyelmét az iOS sem kerültek el. Az Apple készülékein használható Chrome verzió mostantól lehetőséget ad arra, hogy a jelszavak automatikus kitöltése előtt egy extra hitelesítési lépés történjen, ami lehet biometrikus (Face ID, Touch ID) vagy a készülék képernyőzár kódján alapuló azonosítás is.
 
Szigorúbb fájlletöltés
 
A fentiek mellett a Google jelezte, hogy a Chrome 86-ban további szigorítások jelentek meg a HTTPS alapú weboldalakról elérhető, titkosítás nélkül letölthető tartalmakat illetően. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Chrome mostantól figyelmeztet azokban az esetekben, amikor a felhasználó egy HTTPS védelemmel rendelkező webdalon elhelyezett linkről próbál meg letölteni nem védett módon (HTTP-n keresztül) .exe, .apk, .zip vagy .iso kiterjesztésű fájlokat. Mindezek mellett a felhasználó akkor is figyelmeztetést kap, ha egy amúgy titkosítással rendelkező weboldalon lévő űrlapon megadott adatok mégsem HTTPS-alapú csatornán keresztül jutnak el a szerverre, azaz védtelenül közlekednének a neten.
 
A Google Chrome 86-os verziója legegyszerűbben az alkalmazásba épített frissítési funkció révén szerezhető be.
 
Az új kiadással együtt megjelent biztonsági hibajavításokról további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal fejlesztői öt biztonsági réstől számoltak be.

  2. 4

    A Microsoft elérhetővé tette a Windows szeptemberi hibajavításait.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség