Megerősített védelem érkezik az androidos készülékekre

​A Google minden Android felhasználó számára elérhetővé teszi a Play Protect biztonsági szolgáltatását.
 
hirdetés
A Google folyamatosan dolgozik azon, hogy az androidos ökoszisztémában visszaszorítsa a kártékony alkalmazásokat, és a jelenleginél biztonságosabbá tegye az operációs rendszerére épülő legkülönfélébb eszközöket. A legfrissebb adatok szerint jelenleg globális szinten 2 milliárd androidot futtató készülék működik, azaz egy nagyon széles felhasználói bázist érintő problémáról van szó.
 
A Google fejlesztői az évek során mind a szerver oldali (Play áruház mögött lévő) infrastruktúrához, mind a végponti eszközökhöz alakítottak ki védelmi technológiákat. Azonban eddig kétségtelenül az a Play Protect néven elhíresült szolgáltatás biztosítja a legátfogóbb védelmet, amelyről idén májusban hullt le a lepel a Google I/O konferencián. Azóta a megoldás leginkább béta verzióban volt használható, de a vállalat legutóbbi bejelentése szerint hamarosan minden Android felhasználó számára elérhetővé válik ez a fajta védelem. Oly annyira, hogy a legtöbb esetben alapértelemzettként fog működni, de persze szükség esetén ki lehet majd kapcsolni.

 
A Play Protect több feladatot lát el. A legfontosabb ezek közül, hogy fokozza a nemkívánatos alkalmazások elleni védelmet. Mindezt úgy éri el, hogy telepítés előtt egy megelőző vizsgálatot végez, majd a későbbiekben rendszeres ellenőrzéseket hajt végre. Erre azért van szükség, mert már számos kártékony alkalmazás esetében láthattuk azt, hogy kezdetben teljesen ártalmatlan funkciókat valósítanak meg, aztán később egyszer csak elkezdenek nemkívánatos műveleteket végrehajtani. Ezzel próbálják megtéveszteni a Play áruház mögött meghúzódó biztonsági technológiákat. Amennyiben a Play Protect egy gyanús vagy ártalmas alkalmazást észlel, akkor figyelmezteti a felhasználót, vagy blokkolja az app használatát.

 
A Play Protect további érdekessége, hogy belekerült a Find My Device szolgáltatás. Ez korábban Android Device Manager néven volt ismert, de immár a Play Protect részét képezi. A célja, hogy segítse felderíteni az elkallódott, eltulajdonított eszközöket, és megakadályozza, hogy azok adattartalmához illetéktelenek hozzáférjenek. Ennek érdekében támogatja a védelem alá vont eszközök távoli zárolását és törlését is.
 
A Play Protect a legújabb Google Play appal kerül majd a telefonokra, és a Beállítások/biztonság menüből lehet szabályozni a működését.
Vélemények
 
  1. 3

    Az OpenSSL kapcsán két sérülékenységről hullt le a lepel.

  2. 3

    Az IBM Security Guardium biztonsági hibája a titkosítási szintek manipulálását teszi lehetővé.

  3. 4

    A Microsoft a Malware Protection Engine esetében egy veszélyes sérülékenységet orvosolt.

 
Partnerhírek
Egy repülőgépet is fel lehet törni?

Nem laboratóriumi körülmények között, távolról be lehet törni egy repülőgép hálózatába.

​A Google mindig tudja, hol vagy?

Akkor is gyűjti az androidos készülékek tulajdonosainak lokációs adatait a Google, amikor kikapcsolták a helyfüggő szolgáltatásokat – ezt az adatvédelmi szabályzatban nem jelezték.

hirdetés
Közösség
1