Megelőzi az operációs rendszert a MoonBounce bootkit

A MoonBounce bootkit az UEFI adta lehetőségek kihasználásával próbálja megkerülni a víruskereső alkalmazásokat.
 

Az UEFI a számítógépek kritikusan fontos összetevője. Felel az eszköz elindításáért és a működéséért. A vírusírók már régóta szemeznek vele, hiszen tudják, hogy ha az UEFI kódját sikerül kompromittálniuk, akkor a kártékony kódjaikat még azelőtt kelthetik életre, mielőtt az operációs rendszer és vele együtt a biztonsági alkalmazások (például a víruskereső) elindulna. Ezáltal komoly előnyre tehetnek szert, és szabadon fertőzhetik az adott rendszert.
 
A Kaspersky biztonsági kutatói által elemzett MoonBounce nevű UEFI bootkit először tavaly tavasszal jelent meg, és a korábbi bootkitekhez képest jelentős fejlődést mutatott: bonyolultabb volt a támadási mechanizmusa és technikailag is kifinomultabbá vált. Úgy tűnik, hogy a csalók nem hagytak fel a szerzemény alkalmazásával, hiszen az a napokban ismét felbukkant.
 
A MoonBounce vizsgálata során a szakemberek arra jöttek rá, hogy a kártékony kóddal fertőzött rendszereken egyéb nemkívánatos programok is megjelentek. Így például a ScrambleCross (vagy Sidewalk) károkozó is, amely vezérlőszerverekkel képes kommunikálni, valamint különféle - egyebek mellett adatlopásra alkalmas - modulok futtatására is alkalmas.
 

"Bár a MoonBounce kapcsán folytatott vizsgálatunk során talált további beépülő malware-eket nem tudjuk egyértelműen a MoonBounce-hoz kötni, úgy tűnik, mintha néhány kínai nyelvű hekkercsoport megosztaná egymással az eszközöket, hogy segítséget nyújtsanak egymásnak a különféle kampányokban"

- fejtette ki Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.
 
Mark Lechtik vezető biztonsági kutató pedig elmondta, hogy nem lenne meglepve, ha idén további bootkiteket találnának. A gyártók szerencsére elkezdtek jobban odafigyelni a firmware-eket érő támadásokra, és egyre több biztonsági technológiát alkalmaznak, mint például a BootGuardot. Azt, hogy mindez mire lesz elég, egyelőre nem tudni.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség