Megcsappant a netes zsarolók bevétele

​A zsarolóvírusokat terjesztő kiberbűnözők bevétele az elmúlt évben jelentősen csökkent, mivel egyre több áldozat tagadja meg a váltságdíjak kifizetését.
 

A Chainalysis egy érdekes kutatást végzett a zsarolóvírusokkal kapcsolatban. Ennek során arra a megállapításra jutott, hogy tavaly a ransomware programokat terjesztő csalók bevétele legalább 40 százalékkal csökkent a megelőző évhez képest. Ez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy míg 2021-ben legalább 765 millió dollárt kerestek a nemkívánatos ténykedésükkel, addig tavaly ez az összeg 456 millió dollárra apadt. Ez persze így is óriási összeg, és komoly károkozásokra utal. Ráadásul minden bizonnyal csak egy kisebb szeletét fedi le a támadásoknak, hiszen rengeteg olyan incidens lehet, amelyekről a biztonsági cégek, kutatók, hatóságok nem szereznek tudomást.
 
A zsarolók bevételeinek csökkenése nem annak tudható be, hogy kevesebb ilyen jellegű támadás történt tavaly, hanem sokkal inkább annak, hogy mind többen döntenek úgy, hogy nem fizetnek a csalóknak. Ezt támasztja alá a Coveware cég felmérése is, amely szerint míg 2019-ben az áldozatok 76 százaléka teljesítette az elkövetők követeléseit, addig ez az arány tavaly már "csak" 41 százalék volt.

 
 
  1. 4

    A cURL több biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    Az OpenSSH fejlesztői két biztonsági rendellenességről számoltak be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ChatGPT mint fegyver?

Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől, de azért marad 10 árulkodó jel.

Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok

Az Oroszországhoz köthető APT-csoportok folyamatosan indítják kibertámadásaikat Ukrajna ellen törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával.

hirdetés
Közösség