Megbénult az egyik legnagyobb botnet

​Hatóságok és informatikai vállalatok közreműködésével sikerült megbénítani az egyik legjelentősebb kiterjedésű botnetet. A következő hetekben derül ki, hogy az akció mennyire volt sikeres.
 

A Biztonságportálon is többször számoltunk már be a Trickbot nevű trójai program és az a köré kiépült botnet károkozásairól. Az ártalmas program 2016-ban kezdett terjedni, és viszonylag hamar egy nagyon ismert banki trójaivá nőtte ki magát. Elsősorban hitelesítő adatokat lopott a fertőzött számítógépekről, amelyeket egyúttal egy kártékony hálózatba is bevont. Napjainkban az általa felépített botnet már több mint egymillió fertőzött számítógépet számlál, vagyis nagyon jelentős erőforrást jelent a kiberbűnözők számára. Ők pedig ezt ki is használják, oly annyira, hogy az utóbbi időben már szolgáltatás alapon is elkezdték kínálni a botnetben rejlő lehetőségeket az internetes alvilági fórumokon.
 
A Trickbot többféle módon terjed, de a legtöbbször kéretlen elektronikus levelekben tűnik fel. Ezekben az e-mailekben általában dokumentumok kapnak helyet, amelyeket, ha a felhasználó megnyit, akkor rákerülnek a számítógépére a trójai fájljai, és kezdetét veszi a fertőzés. Emellett a Trickbot képes sebezhetőségek kihasználására, illetve helyi hálózatokban történő - megosztásokon keresztüli - terjedésre.


Forrás: Microsoft
 
Az sem szokatlan jelenség, hogy a Trickbot magával „cipel” egyéb károkozókat. Az utóbbi időben különösen megkedvelte a Ryuk zsarolóprogramot, amivel további jelentős károkat tudott előidézni. Mindezek mellett a problémákat az is tetézte, hogy a Trickbot mind több modullal gyarapodott, amik többek között az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
 • banki adatok lopása
 • jelszógyűjtés
 • sütik kiexportálása
 • hátsó kapu kiépítése
 • SMB-alapú terjedés
 • Outlookból történő adatlopás
 • távoli asztali kapcsolatok támadása.
 
A Trickbot által felépített botnetet már több hatóság is megkísérelte megbénítani, de az eddigi legnagyobb csapásra ezúttal is komoly összefogással sikerült sort keríteni. A Microsoft koordinálásával az elmúlt napokban sikerült jelentős csapást mérni a kártékony hálózatra, aminek következtében az megbénult. A műveletben egyebek mellett részt vett az ESET, a Black Lotus Labs, az NTT, a Broadcom (Symantec), valamint internetszolgáltatók és CERT-tek is.  

Még sok a kérdőjel
 
A Microsoftnak az egyik amerikai bíróság adott engedélyt a botnethez tartozó IP-címekről elérhető szerverek blokkolására. Ennek következtében a hálózat üzemeltetői elvesztették a kontrollt a fertőzött számítógépek felett. A gond csak az, hogy most még nem lehet kijelenteni, hogy a vezérlést vajon vissza tudják-e szerezni a csalók. Korábban már többször volt példa arra, hogy egy leállított botnet ismét életre kelt. Biztonsági szakértők szerint ezzel most is számolni kell, mivel a Trickbot több olyan technikával is rendelkezik, amik ilyen esetben újra életet lehelhetnek a botnetbe. Ezért az akcióban résztvevő cégek, szervezetek folyamatosan monitorozzák a hálózatokat, és mihamarabb próbálják elfojtani a kiberbűnözők esetleges újraélesztési kísérleteit.
 
Vélemények
 
 1. 3

  A Drupal fejlesztői öt biztonsági réstől számoltak be.

 2. 4

  A Microsoft elérhetővé tette a Windows szeptemberi hibajavításait.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség