Másfél millió telefont fertőzött meg két szelfi app

​Két olyan kártékony, androidos appot tiltott le a Google, amelyek szelfi alkalmazásként voltak elérhetők. Több mint másfél millió mobil fertőződött meg ezek révén.
 

Nem múlik el úgy hét, hogy ne kerülne nyilvánosságra széles körben végrehajtott androidos támadás. A legutóbbiról a Wandera biztonsági cég kutatói számoltak be.
 
A szakemberek szerint a problémát ezúttal két olyan alkalmazás jelentette, amelyek szelfizők bizalmába igyekeztek beférkőzni, hogy aztán komoly bosszúságot okozhassanak az okostelefonok, táblagépek felhasználói számára.
 
Az egyik program a Sun Pro Beauty Camera nevet kapta, míg a másik Funny Sweet Beauty Selfie Camera néven volt letölthető. Mindkét appról elmondható, hogy nagyon rossz véleményeket, hozzászólásokat kaptak a Google Play felhasználóitól, ennek ellenére a letöltéseik száma folyamatosan emelkedett. Az előbbi szoftvert több mint egymillióan, míg a másodikat több mint félmillióan telepítették világszerte.


Forrás: Wandera
 
A Wandera szerint a két alkalmazás esetében az is gyanút kelthetett (volna), hogy olyan jogosultságokat is igényeltek a telepítésük, illetve a futtatásuk során, amelyekre egy szelfi appnak semmi szüksége. Így például engedélyt kértek a felhasználótól hangfelvételek rögzítésére, amivel elérték, hogy a mikrofon bekapcsolásával lehallgathatták a készülék tulajdonosának beszélgetéseit. Emellett egy olyan jogosultságot is "igényeltek", aminek a segítségével teljes képernyős ablakokat tudtak megjeleníteni más alkalmazások eltakarásával. Ez az engedély pedig ahhoz kellett, hogy hirdetésekkel szórják tele a mobilokat.


Forrás: Wandera
 
A káros alkalmazások a telepítésük és az első indításuk után törölték az ikonjaikat, hogy ezzel is megnehezítsék az eltávolításukat. Az egyik szoftver pedig arra is alkalmassá vált, hogy a készülék újraindítása után automatikusan betöltődjön, így az Android feléledésekor rögtön elkezdte megjeleníteni a reklámokat.
 
A Trend Micro a problémás app-okat jelentette a Google illetékesei számára, akik a Play áruházból eltávolították a két szoftvert. Azonban ettől még nagyon sok készüléken lehetnek fent e programok. A biztonsági szakemberek azt javasolják, hogy ha valaki telepítette ezeket az alkalmazásokat, akkor az Android beállításaiból elérhető alkalmazáskezelő segítségével minél hamarabb távolítsa el a nemkívánatos szoftvereket.
Vélemények
 
  1. 4

    Az IBM egy biztonsgági hibát javított a Security Identity Manager kapcsán.

  2. 4

    Egy súlyos sérülékenységre derült fény a WordPress-hez kapcsolódó Jetpack plugin esetében.

  3. 2

    A Buran zsaroló program nem használ igazán új technikákat, mégis komoly károkat képes okozni a számítógépeken.

 
Partnerhírek
A biztonság miatt halhatnak meg a kórházi betegek

Egy amerikai egyetem kutatása szerint a különböző IT-biztonsági incidensekre válaszként bevezetett óvintézkedések lassabb ellátást eredményeznek, ez pedig több halálesethez vezet.

Miért vonzó célpontok a gamerek a kiberbűnözők számára?

A játékosok számának növekedése, a pénzszerzésre irányuló támadások széles tárháza és az iparágban forgó nagy pénzösszegek csak néhány a számos ok közül, amiért a gamerek vonzó célpontjai az online hackereknek.

hirdetés
Közösség
1