Már Androidon és Mac-en is fertőz a GravityRAT vírus

​A GravityRAT nevű trójai program a Windows-os térhódítása után immár a macOS és az Android operációs rendszereket sem veti meg.
 

A GravityRAT trójait először 2015-ben mutatták ki biztonsági kutatók. Noha a károkozó azóta is folyamatosan fejlődik, a kezdetek óta elsősorban adatlopási célokkal terjed. A feltételezhetően pakisztáni gyökerekkel rendelkező szerzemény több nagyszabású, célzott támadásban vett már részt. Ezek közül a legnagyobb visszhangot egyes indiai, katonai szervek elleni támadása váltotta ki évekkel ezelőtt.

Noha az utóbbi időben nem sokat lehetett hallani a GravityRAT-ról, a készítői és a terjesztői korántsem hagytak fel a kártevő fejlesztésével. Oly annyira nem, hogy az utóbbi időben elkezdték azt platformfüggetlenné tenni. Ennek következtében a trójai már nem kizárólag a Windows-ra épülő számítógépeket képes ostromolni, hanem a macOS alapú rendszereket és az androidos okostelefonokat, táblagépeket is. 

A Kaspersky kutatói által vizsgált legújabb variánsok alapvetően legális vagy legálisnak látszó alkalmazások mögé rejtve kerültek elő. A biztonsági szakértők úgy látják, hogy a GravityRAT leginkább kártékony weboldalakon keresztül terjedhet, vagy olyan elektronikus levelek révén, amelyek ártalmas weblapokra, alkalmazásokra mutató hivatkozásokat is tartalmaznak. 

A GravityRAT legutóbbi változatainak meglehetősen aggasztó funkciólistája a következő:
 • rendszerinformációk összegyűjtése
 • folyamatok listájának lekérdezése
 • .doc, .docx, .ppt, .pptx, .xls, .xlsx, .pdf, .odt, .odp és .ods kiterjesztésű fájlok felkutatása, valamint feltöltése távoli kiszolgálóra
 • parancssoros műveletek végrehajtása
 • hangfelvételek készítése
 • portszkenelés
 • billentyűleütések naplózása
 • képernyőképek készítése.

Mivel a GravityRAT moduláris felépítésű, ezért a funkcionalitása meglehetősen gyorsan bővülhet, amit az is jelez, hogy az utóbbi időben a víruskutatók több mint tíz variánsát szűrték ki. A .NET, Python és Electron nyelven (keretrendszerben) íródott szerzemény a fertőzött számítógépeken, illetve eszközökön ütemezett feladatok létrehozásával igyekszik állandó jelenlétet megvalósítani. Az adatokat pedig rendszeresen szivárogtatja ki a távoli vezérlőszervereire.

A Kaspersky szerint a GravityRAT azt a trendet erősíti, miszerint manapság a vírusíró csoportok sok kisebb károkozó helyett inkább egy-egy komplexebb károkozót fejlesztenek, és azok bővítésére fordítják a rendelkezésre álló erőforrásaikat. 
Vélemények
 
 1. 4

  A VMware Tanzu megoldások több biztonsági hiba miatt szorulnak frissítésre.

 2. 3

  A PrestaShop egyik kiegészítője egy közepes veszélyességű hibát tartalmaz.

 3. 1

  A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Nem csitulnak az e-mailes támadások

A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.

Valamelyest csökkent a koronavírushoz köthető kibertámadások száma, de a Távoli Asztali Protokoll kapcsolatai továbbra is sebezhetők

A zsarolóvírusok történetében először vizsgáltak egy támadást emberölésként, miután meghalt egy megtámadott kórház betege

hirdetés
Közösség