Már a Windows 11-et is hamisítják

​A Windows 11 érkezésének híre az elmúlt hetekben bejárta a világsajtót. Az eseményről a netes csalók sem maradtak le.
 

A Microsoft a Windows 11 bejelentésével némileg felkavarta az állóvizet, és meglehetősen komoly érdeklődést váltott ki az új operációs rendszerrel. Márpedig, ha valami az interneten nagyobb figyelemre tart számot, akkor azt a csalók sem hagyják annyiban, hiszen a kezükben minden újdonság csaliként szolgálhat. A Windows 11-gyel sincs ez másként, ugyanis elkezdtek terjedni azok a hamis telepítők, amik az új operációs rendszer helyett nemkívánatos programokkal halmozzák el a számítógépeket.
 
A Windows 11 tesztverziója jelenleg mindenki számára ingyenesen letölthető az Insider program keretében. Minden más helyen fellelt, reklámozott Windows 11 telepítőt érdemes gyanakvással fogadni, mert sokasodnak a problémák. A Kaspersky már több száz olyan esetről tud, amikor számítógépek megfertőződéséhez hamis Windows 11 telepítő járult hozzá.
 
Az új operációs rendszer kártékony fájlokkal kiegészített vagy teljes mértékben manipulált telepítői között akadnak kisebb nagyobb méretűek is. A biztonsági kutatók találkoztak már 1,75 GB-os fájllal is, amelyről a forrása azt állította, hogy a legújabb Windows-t tartalmazza. Ehelyett az elindítását követően egy második telepítőprogramot töltött le, amely aztán elhalmozta a kiszemelt számítógépet különféle reklámprogramokkal és kéretlen alkalmazásokkal. További probléma, hogy a hamis telepítők nem kizárólag bosszantó reklámprogramokat juttathatnak fel a rendszerekre, hanem akár adatlopásra alkalmas trójai programokat vagy zsarolóvírusokat is.
 
Mit tegyünk?
 
Ez esetben a kockázatok csökkentésének legjobb módja, ha a Microsoft által biztosított (Insider) frissítési lehetőséget választva állítjuk át a Windows 10-et az új operációs rendszerre. Persze fontos tudni, hogy ennek használata éles környezetben nem javasolt, hiszen egy még fejlesztés alatt álló Windows kiadásról beszélünk.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal fejlesztői öt biztonsági réstől számoltak be.

  2. 4

    A Microsoft elérhetővé tette a Windows szeptemberi hibajavításait.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség