Már a Huawei AppGallerybe is beférkőztek vírusos appok

​A Joker mobilvírus már nem kizárólag a Google Playen keresztül fertőzi az okostelefonokat, ugyanis betette a lábát a Huawei AppGallery oldalra is.
 

A Joker mobilvírus először 2017-ben ütötte fel a fejét, amikor Androidra épülő okostelefonokat, táblagépeket kezdett fertőzni. Azóta folyamatosan fejlődik, és sok esetben jelent már meg a Google Play áruházban is. Tavaly a Google a Joker kapcsán azt nyilatkozta, hogy 2017 óta több mint 1700 olyan alkalmazást törölt az áruházából, amelyekről beigazolódott, hogy a Joker kódját is hordozták.
 
Jön a folytatás
 
Most már biztos, hogy a Joker mögött meghúzódó kiberbanda nem elégedett meg a Playben elért "eredményeivel", hiszen a Huawei felé vette az irányt. Sajnos nem is sikertelenül, ugyanis az AppGallerybe is sikerült feltöltenie, majd publikálnia olyan alkalmazásokat, amelyek fertőzöttek voltak. Erre a Doctor Web biztonsági kutatói jöttek rá. Alaposan elkezdték vizsgálni a Huawei hivatalos alkalmazás áruházában lévő szoftvereket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a Jokerrel fertőzött appokat eddig legalább 538 ezer alkalommal töltötték le a felhasználók. Az eddigi vizsgálatok az alábbi kártékony alkalmazásokra derítettek fényt:
 • Super Keyboard (com.nova.superkeyboard)
 • Happy Colour (com.colour.syuhgbvcff)
 • Fun Color (com.funcolor.toucheffects)
 • New 2021 Keyboard (com.newyear.onekeyboard)
 • Camera MX - Photo Video Camera (com.sdkfj.uhbnji.dsfeff)
 • BeautyPlus Camera (com.beautyplus.excetwa.camera)
 • Color RollingIcon (com.hwcolor.jinbao.rollingicon)
 • Funney Meme Emoji (com.meme.rouijhhkl)
 • Happy Tapping (com.tap.tap.duedd)
 • All-in-One Messenger (com.messenger.sjdoifo)
 
A fenti appok között van virtuális billentyűzet, kameraszoftver, üzenetküldő, témaválasztó és játékprogram is.


Forrás: Doctor Web
 
A Joker legújabb variánsának működése alapvetően követi az eddig is ismert változatokét. A károkozó a kiszemelt készülékeken különféle engedélyek kérését követően csatlakozik egy vezérlőszerverhez, amelyről utasításokat fogad. Ekkor kapja meg azokat az információkat, amik alapján emelt díjas szolgáltatásokra tudja feliratkoztatni a felhasználót. Annak érdekében, hogy ne keltsen feltűnést, folyamatosan figyelemmel kíséri a beérkező SMS-ekkel kapcsolatos értesítőket, és az azokban szereplő megerősítő kódokat. Így, ha egy szolgáltatásra történő előfizetés után SMS-ben érkezik a megerősítő kód, akkor azt a károkozó automatikusan felhasználja, és az előfizetés a fertőzött készülék tulajdonosának kontójára elindul.
 
A Doctor Web már jelezte a felfedezését a Huawei-nek, amely eltávolította a problémás alkalmazásokat az AppGalleryből.
Vélemények
 
 1. 4

  Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

 2. 4

  Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség