Magyarországon is elérhető a Gaia-X

​Az Európai Unió adatvédelmi irányelveivel összhangban létrehozott, biztonságos adatmegosztást lehetővé tevő digitális ökoszisztémához, a Gaia-X-hez a SZTAKI révén Magyarország is csatlakozott.
 

A jól ismert, magánszemélyek és szervezetek körében egyaránt széles körben használt felhőszolgáltatások számtalan előnnyel rendelkeznek, de a valóban biztonságos adatcserét sok esetben nem tudják garantálni. Ezért a kiemelten titkos adatokkal dolgozó szervezetek számára nem jelenthetnek adattovábbítási alternatívát.

Gaia-X
 
Az úgynevezett Gaia-X ökoszisztéma az adatot megosztó és az adatot fogadó felek között titkosított kapcsolatot hoz létre. Az adatforgalom közvetlenül a két fél között zajlik adatcserét segítő tárolóeszközök közbeiktatása nélkül. Ezzel a megoldással nem áll fenn annak a veszélye, hogy a forgalmazott adatok a felhőszolgáltatóhoz vagy egy harmadik félhez jutnak.
 
A felhő alapú, 2020-ban életre hívott Gaia-X ökoszisztéma május elejétől hazánkban is elérhető, miután a számos felhőszolgáltatót összekapcsoló európai adatmegosztó platformhoz a SZTAKI április 27-én hivatalosan is csatlakozott, létrehozva a Gaia-X magyarországi kapcsolati pontját, az úgynevezett National Hub-ot. A Gaia-X a SZTAKI bekapcsolódásával 18 tagból álló hálózattá bővült Európában.
 
Az egyes kapcsolati pontok szorosan együttműködve állnak össze egy ökoszisztémává, de szuverenitást is élveznek: maguk határozzák meg az országos programjukat, illetve tevékenységüket. A Hub-ok feladatai közé tartozik többek között a titkosított adattovábbításban potenciálisan érdekelt szervezetek bevonása a Gaia-X rendszerbe.
 
A SZTAKI az ökoszisztéma bevezetésével öt munkacsoport indítását jelentette be: a kutatóintézet a mobilitás, a gyártás és ipar 4.0, az energetika, az egészségügy, valamint az agrárium területén érdekelt szervezetek hazai adatmegosztáson alapuló hálózatát kívánja felépíteni.
 
A technológiai oldalról a Gaia-X rendszer megalkotásában is szerepet vállaló, és az Európai Unióban már több mint száz partner összekapcsolásában aktívan résztvevő HPE (Hewlett Packard Enterprise) kínál olyan termék- és szolgáltatáscsomagot, amellyel a nagyvállalatok, államigazgatási szervek, oktatási és kutatási intézmények csatlakozhatnak a hálózathoz.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség