Magyarországon is elérhető a Gaia-X

​Az Európai Unió adatvédelmi irányelveivel összhangban létrehozott, biztonságos adatmegosztást lehetővé tevő digitális ökoszisztémához, a Gaia-X-hez a SZTAKI révén Magyarország is csatlakozott.
 

A jól ismert, magánszemélyek és szervezetek körében egyaránt széles körben használt felhőszolgáltatások számtalan előnnyel rendelkeznek, de a valóban biztonságos adatcserét sok esetben nem tudják garantálni. Ezért a kiemelten titkos adatokkal dolgozó szervezetek számára nem jelenthetnek adattovábbítási alternatívát.

Gaia-X
 
Az úgynevezett Gaia-X ökoszisztéma az adatot megosztó és az adatot fogadó felek között titkosított kapcsolatot hoz létre. Az adatforgalom közvetlenül a két fél között zajlik adatcserét segítő tárolóeszközök közbeiktatása nélkül. Ezzel a megoldással nem áll fenn annak a veszélye, hogy a forgalmazott adatok a felhőszolgáltatóhoz vagy egy harmadik félhez jutnak.
 
A felhő alapú, 2020-ban életre hívott Gaia-X ökoszisztéma május elejétől hazánkban is elérhető, miután a számos felhőszolgáltatót összekapcsoló európai adatmegosztó platformhoz a SZTAKI április 27-én hivatalosan is csatlakozott, létrehozva a Gaia-X magyarországi kapcsolati pontját, az úgynevezett National Hub-ot. A Gaia-X a SZTAKI bekapcsolódásával 18 tagból álló hálózattá bővült Európában.
 
Az egyes kapcsolati pontok szorosan együttműködve állnak össze egy ökoszisztémává, de szuverenitást is élveznek: maguk határozzák meg az országos programjukat, illetve tevékenységüket. A Hub-ok feladatai közé tartozik többek között a titkosított adattovábbításban potenciálisan érdekelt szervezetek bevonása a Gaia-X rendszerbe.
 
A SZTAKI az ökoszisztéma bevezetésével öt munkacsoport indítását jelentette be: a kutatóintézet a mobilitás, a gyártás és ipar 4.0, az energetika, az egészségügy, valamint az agrárium területén érdekelt szervezetek hazai adatmegosztáson alapuló hálózatát kívánja felépíteni.
 
A technológiai oldalról a Gaia-X rendszer megalkotásában is szerepet vállaló, és az Európai Unióban már több mint száz partner összekapcsolásában aktívan résztvevő HPE (Hewlett Packard Enterprise) kínál olyan termék- és szolgáltatáscsomagot, amellyel a nagyvállalatok, államigazgatási szervek, oktatási és kutatási intézmények csatlakozhatnak a hálózathoz.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség