Linuxra feni a fogát az IceFire zsarolóvírus

​Az IceFire zsarolóprogram már nem kizárólag Windows-os számítógépeket ostromol, mivel a legújabb variánsa a Linux alapú rendszereket sem veti meg.
 

Az IceFire egy évvel ezelőtt kezdett jelentősebb mértékben terjedni. Akkor Windows-os rendszereket vett célba, amelyeken fájlokat titkosított, majd zsarolta az áldozatait. A térhódítása egészen tavaly novemberig tartott, amikor jelentősen háttérbe szorult. Sajnos mindez csak átmeneti jelenségnek bizonyult, mivel a kártékony program idén januárban ismét felbukkant. Nem is akárhogy, hiszen platformfüggetlenné kezdett válni, aminek most egyre több linuxos rendszer látja kárát.
 
A SentinelLabs biztonsági kutatói az utóbbi hetekben azt figyelték meg, hogy az IceFire egyre nagyobb intenzitással támad. Az áldozatai között már nagyobb vállalatok is megtalálhatók, különösen a média és a szórakoztató szektorokból.

 
 
  1. 4

    A cURL több biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    Az OpenSSH fejlesztői két biztonsági rendellenességről számoltak be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ChatGPT mint fegyver?

Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől, de azért marad 10 árulkodó jel.

Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok

Az Oroszországhoz köthető APT-csoportok folyamatosan indítják kibertámadásaikat Ukrajna ellen törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával.

hirdetés
Közösség