Lendületbe jöttek a hamis ChatGPT appok

​Több olyan kártékony alkalmazás bukkant fel, amelyek ChatGPT-alapú chatbotoknak álcázzák magukat, miközben a valóságban a felhasználók megkopasztása a céljuk.
 

A csalók mindig is felhasználták, illetve fel fogják használni a legújabb trendeket, technológiákat, hogy megtömjék a zsebeiket. Ez alól a sokat emlegetett ChatGPT sem jelent kivételt.
 
A mesterséges intelligencia és a chatbotok iránti érdeklődés vitathatatlanul minden eddiginél nagyobb, ezért a felhasználók az Apple App Store és a Google Play felületein egyre gyakrabban keresgélnek olyan appok után, amelyek valamilyen módon képesek kihasználni a ChatGPT adta lehetőségeket. Ezt pedig a csalók igyekeznek a saját javukra fordítani, és megtévesztő alkalmazásokkal próbálják rászedni a gyanútlan felhasználókat.
 
Az ilyen típusú, ártalmas alkalmazásokat a Sophos fleeceware gyűjtőnéven említi. Ezen appok ingyenes verziói közel nulla funkcionalitással rendelkeznek. A használatukat szinte teljesen ellehetetlenítő mennyiségű reklámmal megspékelten a gyanútlan felhasználókat arra sarkallják, hogy regisztráljanak egy emelt szintű szolgáltatásra, amely évente akár több száz dollárba is kerülhet.
 
A fleeceware appok úgy működnek, hogy az ingyenes próbaidőszak lejárta után ne legyen sok hasznuk, így a készülékek tulajdonosai nagy valószínűséggel egyszerűen törlik azokat, miközben könnyedén megfeledkezhetnek a háttérben továbbra is meglévő előfizetésük lemondásáról. A Sophos kutatása szerint ilyen alkalmazások mind a Google Playen, mind az Apple App Store-ban megjelentek már. A terjesztőik pedig az alkalmazásboltokban mesterségesen javítják az értékeléseket hamis véleményekkel.
 
A biztonsági cég eddig összesen hat ChatGPT fleeceware alkalmazást (Chat GBT, GAl Assistant, Al Chat GBT - Open Chatbot App, Al Chat - Chatbot Al Assistant, Genie AI Chatbot, Al Chatbot - Open Chat Writer) vizsgált meg, amelyek mindegyike azt állította, hogy a ChatGPT algoritmusán alapul.
 
A Sophos kiemelte, hogy a felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy léteznek ilyen alkalmazások, és mindig olvassák el az apróbetűs részeket, amikor rákoppintanak egy "előfizetés" gombra. Továbbá a felhasználók jelenthetik az alkalmazásokat az Apple-nek és a Google-nek, ha úgy gondolják, hogy a fejlesztők etikátlan eszközöket használnak profitszerzés érdekében.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség