Lejárt tanúsítványokkal ijesztgetnek a teamvieweres csalók

​Tanúsítványok lejártára figyelmeztető, hamis weboldalakkal próbálnak a vírusterjesztők veszélyes programokat feljuttatni a számítógépekre.
 

Ismét felütötte a fejét a 2013 óta ismert TVRAT trójai, amely korábban egyebek mellett TVSPY, TeamSpy és TeamViewerENT néven is terjedt. A szerzemény onnan kapta a nevét, hogy az általa megfertőzött számítógépekre a TeamViewer alkalmazást, vagy annak egyes komponenseit telepíti fel, és ilyen módon igyekszik jogosulatlan távoli hozzáférést biztosítani a támadók számára.
 
Az elmúlt években elsősorban kéretlen elektronikus levelek révén terjesztett TVRAT még napjainkban is komoly problémákat képes okozni, ráadásul a terjesztői egy újabb trükköt is bevetettek.
 
A Malwarebytes biztonsági kutatói olyan támadásokra lettek figyelmesek, amelyek során az elkövetők IIS-alapú webszervereket vettek célba, majd azokon megtévesztő weboldalakat hoztak létre. Ezek a weblapok első ránézésre egy lejárt tanúsítványra figyelmeztetnek, és egy frissítés letöltésére buzdítanak. Amennyiben ezt a mondvacsinált frissítést valaki letölti, akkor a számítógépe azonnal megfertőződhet a TVRAT trójaival. Ettől kezdve pedig az adott rendszer teljes mértékben kiszolgáltatottá válik a külső támadásokkal szemben.


Hamis weboldal
 
A kutatók még keresik a választ arra, hogy a támadók ezúttal miként kompromittálták a szóban forgó webszervereket. Nagy valószínűséggel valamilyen biztonsági résen keresztül tudták feljuttatni a nemkívánatos weboldaluk kódját a kiszolgálókra.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Adobe Commerce és a Magento Open Source is biztonsági hibajavítással bővült.

  2. 3

    A VMware egy biztonsági hibajavítást tett letölthetővé a vRealize megoldásaihoz.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
​Agresszív zsarolóvírus-taktikákról számolt be az ESET

A kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő ESET közzétette a 2021 második harmadát vizsgáló vírusriportját, amely összefoglalja észlelőrendszereinek legfontosabb statisztikáit és kutatási eredményeit.

Az 5 leggyakoribb, tinédzsereket célzó csalási módszer

A hamisított designer termékektől a „túl jó ahhoz, hogy igaz legyen” típusú állásajánlatokig – íme, öt gyakori trükk, melyekkel a csalók a kamaszok pénzét és személyes adatait próbálják megszerezni.

hirdetés
Közösség