Legyőzhetetlennek tűnik a Trickbot trójai

​Továbbra is a Trickbot trójai vezeti a számítógépes vírusok toplistáját. Egyelőre nem sikerül megállítani a károkozó terjedését.
 

A Check Point Research (CPR) 2021 októberére vonatkozó biztonsági jelentése szerint a vírusok toplistájának élén nem történt változás szeptemberhez képest. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a legtöbb fertőzést továbbra is a Trickbot trójai program okozza szerte a világon.
 
A Trickbot személyes, banki és pénzügyi adatok eltulajdonítására képes, de sok esetben zsarolóvírusok terjesztéséből is kiveszi a részét. Ezáltal többszörösen képes károkat okozni az áldozatául eső felhasználók, szervezetek számára. Az Emotet botnet januári megbénítása óta a Trickbot öt alkalommal került a leggyakoribb kártékony programok listájának élére. Ez idő alatt rendszeresen újabb modulokkal, funkciókkal gyarapodott.
 
A biztonsági cég a jelentésében külön kiemelte, hogy az elmúlt hónapban különösen sok problémát okoztak azok a támadások, amelyek az Apache HTTP Server októberben feltárt (CVE-2021-41773) sebezhetőségét használták ki. Ezért az érintett webkiszolgálók esetében nagyon fontos a frissítések elvégzése.
 
"Az Apache sebezhetősége október elején derült ki, és mára a tíz leggyakrabban kihasznált biztonsági rés közé került. Ez is jól mutatja, hogy milyen gyorsan reagálnak a támadók" - mondta Maya Horowitz, a Check Point Software kutatásért felelős vezetője.
 
2021. októberében az alábbi három kártékony program terjedt a legnagyobb számban:
1. Trickbot
2. XMRig
3. Remcos
 
2021. októberében a legtöbb fertőzést okozó mobilvírusok:
1. xHelper
2. AlienBot
3. XLoader
Vélemények
 
  1. 3

    A NETGEAR egy közepes veszélyességű sérülékenységről számolt be.

  2. 3

    Az IBM QRadar SIEM-hez egy jelentős biztonsági frissítőcsomag vált elérhetővé.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Így kezelhetjük az árnyékinformatika biztonsági kockázatait

A táv- és hibrid munka korszakában egyre égetőbb problémává válik, ha az alkalmazottak nem engedélyezett hardvereket és szoftvereket használnak.

A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét.

hirdetés
Közösség