Lecsapott a rendőrség az alvilág boltjára

​A német rendőrség sikeres akciót hajtott végre az egyik legnagyobb alvilági piactér ellen, ahol nem kizárólag lopott adatokkal kereskedtek a kiberbűnözők.
 

Az év elején a finn hatóságok sikeresen számolták fel a Silkkitie (Valhalla) nevű alvilági fórumot, amelyen nagy üzemben folytatták tevékenységüket a netes csalók. Azonban az akció után - ahogy azt sejteni lehetett - a kiberbűnözők átpártoltak más helyekre, többek között a Wall Street Market nevű oldalra, ami ezáltal még felkapottabbá vált a csalók körében. Tudták ezt a hatóságok is, csak éppen nem volt olyan könnyű lecsapni az oldalt üzemeltető csoportra. Ehhez összehangolt nyomozásra volt szükség, amelyben a német rendőrség mellett többek között az Europol, a holland hatóságok, sőt még az FBI is szerepet vállalt.  Mindez meghozta gyümölcsét, ugyanis a múlt héten egy összehangolt akció keretében sikerült felszámolni az alvilági oldalt.
 
A német rendőrség három személyt tartóztatott le. A házkutatások során szervereket, 550 ezer euró készpénzt, megannyi Bitcoint és Monerot, járműveket, valamint fegyvereket is lefoglalt. Azokat a kiszolgálókat is sikerült kézre keríteni, amelyek alapvető szerepet töltöttek be az alvilági oldal üzemeltetésében, így az teljesen elérhetetlenné vált.
 
A Wall Street Market nevű oldalon rengeteg illegális "terméket" lehetett beszerezni. Egyebek mellett kokain, heroin, egyéb kábítószerek, lopott adatok, hamis és kiszivárgott bizalmas dokumentumok, kalóz szoftverek stb. szerepeltek a kínálatban. A piactéren több mint ötezer regisztrált kereskedő árulta a portékáját, és több mint 60 ezer "termék" közül lehetett válogatni. Az oldal üzemeltetői pedig olyan módon kerestek pénzt, hogy a piactéren eladott áruk ellenértékéből 2-6 százalék jutalékot vontak le.
 
Mint ahogy a legtöbb hasonló alvilági hely, ez is nemzetközi szinten működött. Az FBI az ügy kapcsán Los Angeles-ben tartóztatott le további két személyt.
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1