Lecsapott a rendőrség az alvilág boltjára

​A német rendőrség sikeres akciót hajtott végre az egyik legnagyobb alvilági piactér ellen, ahol nem kizárólag lopott adatokkal kereskedtek a kiberbűnözők.
 
hirdetés

Az év elején a finn hatóságok sikeresen számolták fel a Silkkitie (Valhalla) nevű alvilági fórumot, amelyen nagy üzemben folytatták tevékenységüket a netes csalók. Azonban az akció után - ahogy azt sejteni lehetett - a kiberbűnözők átpártoltak más helyekre, többek között a Wall Street Market nevű oldalra, ami ezáltal még felkapottabbá vált a csalók körében. Tudták ezt a hatóságok is, csak éppen nem volt olyan könnyű lecsapni az oldalt üzemeltető csoportra. Ehhez összehangolt nyomozásra volt szükség, amelyben a német rendőrség mellett többek között az Europol, a holland hatóságok, sőt még az FBI is szerepet vállalt.  Mindez meghozta gyümölcsét, ugyanis a múlt héten egy összehangolt akció keretében sikerült felszámolni az alvilági oldalt.
 
A német rendőrség három személyt tartóztatott le. A házkutatások során szervereket, 550 ezer euró készpénzt, megannyi Bitcoint és Monerot, járműveket, valamint fegyvereket is lefoglalt. Azokat a kiszolgálókat is sikerült kézre keríteni, amelyek alapvető szerepet töltöttek be az alvilági oldal üzemeltetésében, így az teljesen elérhetetlenné vált.
 
A Wall Street Market nevű oldalon rengeteg illegális "terméket" lehetett beszerezni. Egyebek mellett kokain, heroin, egyéb kábítószerek, lopott adatok, hamis és kiszivárgott bizalmas dokumentumok, kalóz szoftverek stb. szerepeltek a kínálatban. A piactéren több mint ötezer regisztrált kereskedő árulta a portékáját, és több mint 60 ezer "termék" közül lehetett válogatni. Az oldal üzemeltetői pedig olyan módon kerestek pénzt, hogy a piactéren eladott áruk ellenértékéből 2-6 százalék jutalékot vontak le.
 
Mint ahogy a legtöbb hasonló alvilági hely, ez is nemzetközi szinten működött. Az FBI az ügy kapcsán Los Angeles-ben tartóztatott le további két személyt.
Vélemények
 
  1. 4

    A VirtualBoxhoz fontos hibajavítások váltak letölthetővé.

  2. 3

    A Comodo Antivirus esetében több biztonsági rés vár befoltozásra.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

Windows sérülékenységet kihasználó kártevő a láthatáron

​Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult.

hirdetés
Közösség
1