Kritikus biztonsági hibára figyelmeztet a Microsoft

​A Microsoft egy soron kívüli közleményt adott ki egy magas kockázatot jelentő, nulladik napi biztonsági hiba miatt.
 

Ahogy arról tegnap már a Biztonságportál Prémiumon beszámoltunk, a Microsoft egy súlyos sérülékenységről szerzett tudomást. Egy nulladik napi biztonsági hibáról van szó, amelyre egyelőre nincs végleges gyógymód, így csak kockázatcsökkentő intézkedésekkel lehet elejét venni a komolyabb károkozásoknak. Márpedig odafigyelésre szükség van, hiszen a Microsoftnak tudomása van olyan támadásokról, amelyek során a sérülékenység már szerepet kapott. A hiba kihasználása aktívan zajlik az interneten. 

A sérülékenységet az MSHTML összetevő tartalmazza, és egy nem megfelelően kivitelezett, bemeneti adatok ellenőrzésére szolgáló mechanizmusra vezethető vissza. Ennek következtében egy támadó olyan speciális Office dokumentumot hozhat létre, melybe egy kártékony ActiveX vezérlőt is elrejthet. Amennyiben sikerül rávennie a felhasználót e dokumentum megnyitására, akkor tetszőleges kódokkal történő visszaéléseket követhet el.

A sebezhetőség kockázatai fokozottan jelentkeznek, ha a felhasználó rendszergazdai jogosultságok birtokában használja a számítógépét. Ilyenkor azt sem lehet kizárni, hogy egy támadó teljes mértékben átveszi az irányítást a sérülékeny rendszer felett. 

Kockázatcsökkentési lehetőség

A Microsoft előzetes tájékoztatása szerint az a hibajavítás, amely véglegesen megszünteti majd a szóban forgó rendellenességet, várhatóan a szeptemberi hibajavító kedden válhat letölthetővé. Addig azonban érdemes néhány kockázatcsökkentő lehetőséggel élni. A Microsoft szerint ezek a következők:
 • A Microsoft Defender Antivirus és a Microsoft Defender for Endpoint képesek detektálni a sebezhetőség kihasználására irányuló támadásokat, ezért ezek alkalmazása megfontolandó.
 • A biztonsági szoftverek naprakészen tartása.
 • Az ActiveX vezérlők telepítésének lehetőségek szerinti letiltása az Internet Explorerben, illetve a regisztrációs adatbázis módosításával.

Az ActiveX vezérlők letiltásával kapcsolatban a Microsoft közleménye szolgál további iránymutatással.
Vélemények
 
 1. 4

  A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

 2. 4

  A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség