Koronavírus: valótlan adatokkal hiteget a Ginp mobilvírus

A Ginp nevű trójai program csaliként veti be a koronavírus fertőzöttekről szóló valótlan információkat, hogy bankkártya adatokat kaparintson meg.
 

A világjárvány kapcsán a kiberbűnözők gyakran használják ki, hogy az emberek igyekeznek elkerülni a kockázatokat rejtő találkozásokat. A Ginp banki trójairól a Kaspersky kutatói már korábban nyilvánosságra hozták, hogy képes bezsebelni bank- és hitelkártya adatokat, valamint egyebek mellett kiszivárogtatja a beérkező SMS-üzeneteket, köztük a bankoktól érkező, hitelesítő kódokat tartalmazókat is.
 
A napokban azonban a trójai mögött álló kiberbűnözők a pandémiára kezdték felépíteni a támadásaikat. Miután a Ginp egy speciális utasítást kap, megnyit egy koronavírus keresőnek látszó honlapot. Itt egy egyszerű felületen a felhasználó közelében tartózkodó koronavírussal fertőzöttek száma jelenik meg. Ez az oldal azt ígéri, hogy egy kisebb összeg ellenében megmutatja a betegek pontos tartózkodási helyét is. A gyanútlan felhasználók számára mindez meggyőző lehet, ráadásul a kért összeg sem mondható magasnak. Azonban, ha rákattintanak a fizetés gombra, akkor a trójai bekéri a bankkártya adatokat, amiket aztán rögtön eljuttat az adattolvajok szerverére.


Forrás: Kaspersky Lab
 
A csalók az adatok megszerzése után a mondvacsinált szolgáltatásért kért összeget nem vonják le. De minek is tennék, hiszen addigra a felhasználó bankkártyáján található teljes összeg a rendelkezésükre áll.
 
Alexander Eremin, a Kaspersky biztonsági szakértője szerint a hasonló károkozások ellen az óvatosság a legjobb ellenszer. Emellett persze a mobilbiztonsági szoftverek használatát is célszerű fontolóra venni, de a legfontosabb, hogy az appok telepítésénél mindig körültekintően kell eljárni, még akkor is, ha azok a hivatalos Google Play áruházból származnak.
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1