Koronavírus: valótlan adatokkal hiteget a Ginp mobilvírus

A Ginp nevű trójai program csaliként veti be a koronavírus fertőzöttekről szóló valótlan információkat, hogy bankkártya adatokat kaparintson meg.
 

A világjárvány kapcsán a kiberbűnözők gyakran használják ki, hogy az emberek igyekeznek elkerülni a kockázatokat rejtő találkozásokat. A Ginp banki trójairól a Kaspersky kutatói már korábban nyilvánosságra hozták, hogy képes bezsebelni bank- és hitelkártya adatokat, valamint egyebek mellett kiszivárogtatja a beérkező SMS-üzeneteket, köztük a bankoktól érkező, hitelesítő kódokat tartalmazókat is.
 
A napokban azonban a trójai mögött álló kiberbűnözők a pandémiára kezdték felépíteni a támadásaikat. Miután a Ginp egy speciális utasítást kap, megnyit egy koronavírus keresőnek látszó honlapot. Itt egy egyszerű felületen a felhasználó közelében tartózkodó koronavírussal fertőzöttek száma jelenik meg. Ez az oldal azt ígéri, hogy egy kisebb összeg ellenében megmutatja a betegek pontos tartózkodási helyét is. A gyanútlan felhasználók számára mindez meggyőző lehet, ráadásul a kért összeg sem mondható magasnak. Azonban, ha rákattintanak a fizetés gombra, akkor a trójai bekéri a bankkártya adatokat, amiket aztán rögtön eljuttat az adattolvajok szerverére.


Forrás: Kaspersky Lab
 
A csalók az adatok megszerzése után a mondvacsinált szolgáltatásért kért összeget nem vonják le. De minek is tennék, hiszen addigra a felhasználó bankkártyáján található teljes összeg a rendelkezésükre áll.
 
Alexander Eremin, a Kaspersky biztonsági szakértője szerint a hasonló károkozások ellen az óvatosság a legjobb ellenszer. Emellett persze a mobilbiztonsági szoftverek használatát is célszerű fontolóra venni, de a legfontosabb, hogy az appok telepítésénél mindig körültekintően kell eljárni, még akkor is, ha azok a hivatalos Google Play áruházból származnak.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség