Könnyen beáldozzuk a személyes adatainkat

​Egy felmérés szerint a magyarok fontosnak tartják a személyes adataik biztonságát, mégis gyakorta adják meg azokat kedvezmények, ajándékok reményében.
 

A Kaspersky biztonsági cég kutatása arra enged következtetni, hogy a magyar internetezők nagyrészt tisztában vannak azzal, hogy a mai technológiai környezetben az adatokkal való visszaélések kockázata minden korábbinál jelentősebb. A felmérés alapján a megkérdezett európai országok közül a magyar válaszadók számára a legfontosabb, hogy privát adataikat biztonságban tudják, ezzel megelőzve például Olaszországot és Portugáliát.
 
Úgy tűnik azonban, hogy sok esetben adathalászatra sincsen szükség, a magyar internetezők egy jelentős része ugyanis magától is szívesen átadja a privát adatait. A megkérdezettek közel harmada engedné meg a vállalatoknak, hogy figyeljék online viselkedésüket azért, hogy személyre szabott hirdetéseket kapjanak, 41 százalékuk pedig ingyenes szolgáltatásokért (mint például a Facebook vagy a WhatsApp) hagyják, hogy monitorozzák online tevékenységüket. A felhasználók egy jelentős hányada attól sem riad vissza, hogy ajándékokra (44%), leárazott termékekre vagy szolgáltatásokra (50%) cserélje a személyes adatait. Az emberek fele pedig csak azért is hajlandó lementeni weboldalakon a személyes adatait, hogy azokat ne kelljen újra beírni.
 

"Az internet rengeteg téren kedvező hatással van az életünkre, de el kell ismerni, hogy elterjedésével egyre nagyobb okunk van az óvatosságra. A weboldalak böngészése és használata során ugyanis minden lépésünknek digitális nyoma marad. Ezáltal pedig fennáll a kockázata annak, hogy adataink rossz kezekbe kerülnek. Az a fontos, hogy tudatosak legyünk, legyünk tisztában azzal, hogy hol, milyen adatot adunk meg, és mik ennek a lehetséges következményei, kockázatai"

- mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség