Komoly előélete van a Windows hibájának

Az egyik februárban befoltozott Windows-os biztonsági résről kiderült, hogy az már hónapok óta szerepet kapott támadásokban.
 

A Microsoft a februári hibajavító kedden adott tájékoztatást arról a CVE-2024-21338 azonosítóval ellátott sebezhetőségről, amelyet a Windows kernelben sikerült kimutatni. A szóban forgó biztonsági hiba ugyan közvetlen módon távoli károkozásokra nem ad lehetőséget, de helyileg jogosultsági szint emelésre ad módot, ami végül az érintett rendszereken való jogosulatlan műveletvégrehajtáshoz vezethet. A Windows AppLocker driverben (appid.sys) feltárt rendellenesség kihasználásához egy támadónak előzetesen be kell tudnia jelentkezni az érintett rendszerbe, de ezt követően felhasználói közreműködés nélkül követhet el visszaéléseket SYSTEM jogosultsági szinten.

A hiba előélete

A Windows 10/11 és a Windows Server 2019/2022 verziójú operációs rendszereket is érintő biztonsági rendellenességet először az Avast kutatója, Jan Vojtesek fedezte fel tavaly nyáron, majd augusztusban hivatalosan is jelezte azt a Microsoftnak. Egészen februárig nem igazán történt előrelépés a sérülékenység javítását illetően. Annak ellenére sem, hogy az Avast információ szerint 2023 nyarán a biztonsági rést a hírhedt Lazarus hackercsoport már aktívan kihasználta egyebek mellett védelmi alkalmazások hatástalanításához és a BYOVD (Bring Your Own Vulnerable Driver) támadási technikák ellen védelmet nyújtó megoldások megkerüléséhez.

A biztonsági szakemberek a Microsoft februári frissítésének mielőbbi telepítését javasolják a kockázatok csökkentése érdekében.
 
 1. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 2. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 3. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 4. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 5. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 6. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 7. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 8. 4

  A PuTTY-hoz egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 9. 4

  A XenServer és a Citrix Hypervisor is biztonsági frissítéseket kapott.

 10. 3

  A GitLab újabb biztonsági javításokat adott ki.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség