Kíváncsi, hogy mennyi vírusos appal bánt el a Google?

​A Google elárulta, hogy tavaly mennyi kártékony alkalmazást szűrt ki a Play áruházból. Noha az ártalmas appok detektálása minden eddigi rekordot megdöntött, a vállalat még korántsem dőlhet hátra.
 

A mobil kártékony programokkal kapcsolatos jelentések, riasztások többsége az Android operációs rendszerhez kötődik. Az ilyen károkozók legtöbbször nem a hivatalos, Play áruházban tűnnek fel, hanem egyéb letöltő oldalakon. Ennek ellenére rendszeresen jelennek meg olyan problémás appok, amik az egyre összetettebb védelmi vonalak ellenére is képesek - akár huzamosabb időn keresztül - jelen lenni a Google webhelyén. E károkozók által pedig gyakorta több tízezer okostelefon, táblagép fertőződik meg. 

A Google is tisztában van azzal, hogy az androidos ökoszisztéma hosszú távon akkor tud sikeres lenni, ha a biztonsági kockázatokat megnyugtató módon sikerül kezelni. Ennek pedig egyik legfontosabb feltétele, hogy a készülékeket fertőző programok terjedését vissza lehessen szorítani. A fertőzött appok elleni biztonsági technológiák fejlesztése folyamatosan zajlik a Google berkein belül, aminek jótékony hatása tavaly már megmutatkozott.

A vállalat úgy nyilatkozott, hogy 2017 során több mint 700 ezer nemkívánatos appot távolított el a Play áruházból. Ez 70 százalékkal több, mint a 2016-os eredmény. De talán még ennél is fontosabb, hogy a káros alkalmazások 99 százalékát meg azelőtt sikerült detektálni, és elérhetetlenné tenni, mielőtt azok felkerülhettek volna a mobil eszközökre.

A Google szerint a legtöbb gondot a hamis alkalmazások jelentik. Ezek olyan appok, amelyek jól ismert, népszerű alkalmazások nevével, kinézetével élnek vissza, és ilyen módon tévesztik meg a felhasználókat. Ugyanakkor a háttérben nemkívánatos műveleteket hajtanak végre. Sokszor nagyon hasonló ikonokat, felhasználói felületet használnak, mint az eredeti, ártalmatlan szoftverek, ezért a felismerésükhöz nagyobb odafigyelésre van szükség. 

A Play mögött lévő védelmi arzenál megannyi problémás tartalmat terjesztő appot is kiszűr. Ezek a programok gyakorta pornográf, gyűlöletkeltő, hamis, erőszakos tartalmakat próbálnak eljuttatni a gyanútlan felhasználókhoz. Végül pedig szót kell ejteni azokról a káros alkalmazásokról, trójai programokról is, amelyek adatlopásban, SMS-alapú csalásokban jutnak szerephez. A Google gyorsan el is dicsekedett vele, hogy tavaly 50 százalékkal sikerült csökkenteni az ilyen típusú kártevők által okozta fertőzések számát.

"Az új és fejlett (mestereséges intelligenciára is építkező) védelmi képességeknek köszönhetően rekordszámú káros appot szűrtünk ki. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy néhány vírusterjesztő át tudott jutni a biztonsági vonalainkon. Ezt nagyon komolyan vesszük, és folytatjuk a detektáló és megelőző technológiák fejlesztését"

- nyilatkozta a Andrew Ahn, a Google Play termékmenedzsere.
Vélemények
 
  1. 3

    A VMware 3D-gyorsítás funkciója kapcsán egy biztonsági hibát kell megszüntetni.

  2. 3

    A Wireshark legújabb biztonsági frissítésével három sebezhetőséget lehet megszüntetni.

  3. 1

    A CoinMiner trójai kriptopénz bányászatba vonja be a linuxos számítógépeket.

 
Partnerhírek
Adat szivároghat a jelkóddal lezárt iPhone-okból

Az Apple új verziójú mobil operációs rendszerében akkor is hozzá lehet férni egyes adatokhoz, ha egyébként a telefont jelkóddal lezárták.

​Az ESET új nagyvállalati portfóliója

Az ESET idén is támogatóként jelent meg Magyarország egyik legnagyobb szabású IT biztonsági rendezvényén, az ITBN 2018. konferencián.

hirdetés
Közösség
1