Kifogott egy vírus a Huawei védelmén

Több mint kilencmillió okostelefon fertőződött meg azon alkalmazások miatt, amiket biztonsági kutatók a Huawei AppGallery-ben lepleztek le.
 

A Dr.Web biztonsági szakértői ezúttal nem a Google Play áruházban lévő alkalmazásokat vették szemügyre, hanem a Huawei AppGallery-ből elérhető mobil appokat kezdték vizsgálni. Az ellenőrzéseik során több mint 190 olyan problémás alkalmazásra akadtak, amik a régebb óta ismert, Cynos nevű kártékony programmal fertőzték meg a mobil készülékeket. A letöltési statisztikák alapján arra a következtetésre jutottak, hogy körülbelül 9,3 millió eszköz eshetett áldozatául a széles körű vírusterjesztésnek.
 
Az Android.Cynos.7.origin elnevezésű szerzemény a készülékeken meglehetősen változatos károkozásokra képes. Alkalmas például SMS-üzenetek kiszivárogtatására, adatlopásra, emelt díjas szolgáltatásokra való regisztrálásra, reklámok megjelenítésére és egyéb nemkívánatos programok telepítésére. A funkcionalitása és a felépítése révén meglehetősen rugalmasan képes kiszolgálni a támadók mindenkori igényeit, miközben jól elrejthető legálisnak látszó alkalmazások mögé. Mint a példa is mutatja a Huawei biztonsági intézkedései sem voltak elegendőek a károkozó detektálásához.
 
A három legtöbbször letöltött, fertőzött alkalmazás:
 • Hurry up and hide - 2,000,000
 • Cat adventures - 427,000
 • Drive school simulator - 142,000
 
A Dr.Web szerint a 190 fertőzött alkalmazás zöme játékprogram volt. Ezek többsége teljes mértékben úgy működött, ahogy azt a leírásuk az alkalmazásáruházban ígérte. A csalók igyekeztek ugyanis használható appokat megfertőzni, így biztosítva azt, hogy a felhasználók minél hosszabb ideig futtassák a szerzeményeiket.
 
Sokszor mindössze egyetlen gyanús jel lehetett annak kapcsán, hogy az érintett alkalmazásokkal valami nincs rendben. Ez pedig nem más, mint hogy az alkalmazások telepítésekor, illetve futtatásakor a szoftverek különféle engedélyeket kértek, például a telefon és SMS-funkciók eléréséhez.
 
A Huawei már eltávolította a fertőzött alkalmazásokat az AppGallery-ből. Ugyanakkor azoknak a felhasználóknak, akik telepítették valamely problémás appot, manuálisan kell azokat eltávolítaniuk a készülékeikről. A fertőzött szoftverek teljes listája ezen a weboldalon tekinthető meg.
Vélemények
 
 1. 3

  A NETGEAR egy közepes veszélyességű sérülékenységről számolt be.

 2. 3

  Az IBM QRadar SIEM-hez egy jelentős biztonsági frissítőcsomag vált elérhetővé.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Így kezelhetjük az árnyékinformatika biztonsági kockázatait

A táv- és hibrid munka korszakában egyre égetőbb problémává válik, ha az alkalmazottak nem engedélyezett hardvereket és szoftvereket használnak.

A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét.

hirdetés
Közösség