Kibillentette a barométert a kiberbiztonság

Az Allianz Trade 2024-es Kockázati Barométere kimutatta, hogy a legtöbb vállalat az internetes csalásoktól, incidensektől tart a leginkább.
 

A nemzetközi felmérés 92 ország több mint 3000 cégvezetőjének részvételével készült. Noha globális szinten a kiberbiztonság vezeti a kockázati listát, a magyar vezetők félelmei eltérnek a nemzetközi átlagtól. Hazánkban a természeti katasztrófákat, vis maior eseményeket tartják a legnagyobb kockázati tényezőnek, amiket az EU-s szabályozási és támogatási környezet változásai, hatásai, valamint a negatív makrogazdasági folyamatok követnek.
 
Növekvő online fenyegetettség
 
A kiberfenyegetések már harmadik éve a legfontosabb kockázati tényezőnek számítanak világszerte. Az Allianz felmérésében résztvevő vállalatvezetők az adatbiztonság megsértését tartják a legaggasztóbbnak (59%), amelyet a kritikus infrastruktúrát és a fizikai eszközöket ért támadások követnek (53%). Szintén 53 százalékkal a második helyen állnak a zsarolóvírus-támadások. (2023-ban az ehhez kapcsolódó biztosítási kárigények 53 százalékkal növekedtek 2022-hez képest.)
 
A kiberbűnözők folyamatosan újabb technológiai lehetőségek után kutatnak. A rendkívül népszerű generatív mesterséges intelligenciát például a támadások automatizálására és felgyorsítására használják, valamint egyre veszélyesebbé alakítják a zsaroló és adathalász támadásaikat. Tovább növelik a céges biztonsági kockázatokat a gyenge kiépítettségű kibervédelmi rendszerek, a kiberbiztonsági szakemberek hiánya, valamint a kisebb vállalkozások rászorultsága a kiszervezésre.
 

"A világgazdaság növekedésének lassulásával teret nyertek a kiberbűnözők, akik igyekeznek kihasználni a gazdasági szereplők sérülékenységét, így globálisan rohamosan növekszik az online csalások, zsarolások száma. Egy hackerek által intézett támadás a cégek teljes IT rendszerét blokkolhatja, ami súlyos károkat okozhat üzletileg, napokra visszaeshet az ügymenet. Továbbá gátolhatják a számlázási, belső irányítási rendszereket és az ügyfelekkel való kapcsolattartást. Visszaélhetnek a szervezet nevével, hamis számlaszámmal jelenhetnek meg, vagy akár a pénzügyi forrásaiktól is elvághatják a gazdaság résztvevőit"

- elemezte a Barométer eredményeit Bujdosó Tünde, az Allianz Trade kockázatkezelési igazgatója.
 
"A cégeknek azt tanácsoljuk, hogy készüljenek fel a legrosszabbra. Legyen előre kidolgozott forgatókönyvük egy kibertámadás esetére, mert ez jelentősen javíthatja az esélyeiket éles helyzetben, és komoly károktól mentheti meg a szervezeteket" - tanácsolta a szakember.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség