Kibercsoportok garmadája támadja a levelezőszervereket

​Biztonsági kutatók sorban mutatják ki azokat a támadásokat, amelyek az Exchange Server biztonsági hibáinak kihasználásával valósulnak meg.
 

Március elején a Microsoft biztonsági javításokat tett közzé az Exchange Serverhez azért, hogy kritikus veszélyességű, nulladik napi biztonsági réseket küszöböljön ki. Azóta e frissítéseknek már több verziója jelent meg, és a legtöbb szervezet igyekszik lépést tartani a fejleményekkel. Ugyanakkor még így sok az áldozatul eső kiszolgáló. Csak az ESET több mint 5000 olyan levelezőszervert azonosított, amelyek érintettek ebben a kártékony tevékenységben.
 
"A biztonsági javítások közzététele utáni napon a korábbinál sokkal több fenyegetésre figyeltünk fel, amik tömeges mértékben támadták az Exchange szervereket. Érdekes módon mindegyikük kémkedésre szakosodott APT-csoporthoz volt köthető, kivéve egyet, ami egy ismert kriptobányászati tevékenységgel áll összefüggésben. Elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb még több fenyegetés, köztük zsarolóvírussal támadó csoportok is hozzáférjenek e sebezhetőségeket kihasználó exploitokhoz" - mondta Matthieu Faou, az Exchange sebezhetőségi láncát vizsgáló ESET-kutatás vezetője.
 
A biztonsági cég a következő kibertevékenységeket azonosította az Exchange-incidensek kapcsán:
 
LuckyMouse - kompromittálta egy közel-keleti kormányzati szerv levelezőszerverét.
 
Calypso - kormányzati levelezőszervereket kompromittált a Közel-Keleten és Dél-Amerikában. Majd a Calypso üzemeltetői további kormányzati intézmények és magánvállalkozások szervereit célozták meg Afrikában, Ázsiában és Európában.
 
Tick - kompromittálta az egyik IT-szolgáltatásokat nyújtó kelet-ázsiai székhelyű vállalat webszerverét. A LuckyMouse és a Calypso esetéhez hasonlóan a csoport valószínűleg még a biztonsági javítások kiadása előtt hozzáfért egy exploithoz.
 
Websiic – hét vállalat levelezőszerverét támadta meg Ázsiában (IT, telekommunikációs és mérnöki területeken), valamint egy kormányzati hivatalt Kelet-Európában.
 
Winnti Group - kompromittálta egy olajipari vállalat és egy építőipari gépeket gyártó cég levelezőszervereit Ázsiában.
 
Tonto Team - kompromittálta egy beszerzési vállalat, illetve egy szoftverfejlesztésre és kiberbiztonságra szakosodott tanácsadó cég levelezőszervereit Kelet-Európában.
 
ShadowPad activity - támadta egy ázsiai székhelyű szoftverfejlesztő cég és egy közel-keleti ingatlancég levelezőszervereit.
 
The "Opera" Cobalt Strike - körülbelül 650 szervert támadott meg, főleg az Egyesült Államokban, Németországban, az Egyesült Királyságban és más európai országokban, mindössze néhány órával a javítások közzététele után.
 
Mikroceen - kompromittálta egy közüzemi vállalat levelezőrendszerét Közép-Ázsiában, a csoport által amúgy is leginkább célzott régióban.
 

"Nyilvánvalóvá vált, hogy haladéktalanul meg kell kezdeni az összes Exchange-kiszolgáló javítását. Ez még azokra a szerverekre is érvényes, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül az internethez. Kompromittálódás esetén a rendszergazdák feladata a webshell kódok eltávolítása, a hitelesítő adatok módosítása és a teljes átvizsgálás az esetleges további rosszindulatú tevékenységek felfedezése érdekében. Ez az eset nagyon jó emlékeztető arra, hogy az olyan összetett alkalmazásoknak, mint a Microsoft Exchange vagy a SharePoint, nem szabadna védtelenül állniuk az interneten"

- nyilatkozta Faou.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google ismét veszélyes biztonsági réseket foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 3

    Az Apple egy hibajavítást tett elérhetővé az iMovie alkalmazáshoz.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
A stalkerware alkalmazások veszélyei

​A stalkerware alkalmazások veszélynek teszik ki a megfigyelt áldozatokat, de az utánuk kémkedőket is.

Több lábon álló szakember lett az "Év információbiztonsági újságírója"

2021. május 31, Budapest – A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alapította meg az "Év információbiztonsági újságírója" címet, melyet minden évben nyílt pályázati felhívás keretében hirdet meg.

hirdetés
Közösség