Kezdődik az iskola - az interneten is vigyázzunk a gyerekekre!

Hogyan tudunk segíteni a gyerekeinknek, hogy a lehető legjobban használják a technológiát, és közben biztonságban is legyenek?
 

A kibertérről folytatott családi beszélgetések fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Az online biztonságról már azelőtt el kellene kezdenünk beszélgetni, hogy gyermekünk megkezdi kalandozását a világhálón. Kezdetnek jó, ha elmagyarázzuk, hogy a fizikai és a digitális világ ugyanannak az éremnek két különböző oldala, és utóbbi, akárcsak a való világ is, otthont adhat biztonságos és veszélyes dolgoknak egyaránt.
 
A szülő feladata a tájékozódás a változó virtuális veszélyekről. Ha ezekkel tisztába kerül, akkor megtalálhatja a legjobb védekezési lehetőségeket, amiket a gyermekeivel meg tud osztani. Így a fiatalok is felkészülhetnek arra, hogy mit kell tenniük, amikor valami rosszra fordul a kibertérben.
 
Kezdetektől törekedni kell arra, hogy megértessük gyermekünkkel, hogy ne tegyen semmi olyan dolgot online, amit a való életben sem tenne. Igaz ez például a személyes információk megosztására vagy az idegenekkel történő beszélgetésekre. Ez kéz a kézben járhat azzal, hogy elmagyarázzuk, miért nem szabad bármilyen üzenetet megnyitni, vagy bármilyen linkre rákattintani.
 
Cselekednünk kell
 

"A gyerekek sosem voltak jók abban, hogy az idősebbekre hallgassanak, viszont a felnőttek szokásait könnyen átveszik"

- jegyezte meg az író és aktivista James Baldwin. Egyértelmű tehát, hogy a legjobb módja annak, hogy hassunk a gyerekekre, a példamutatás. Ugyancsak elengedhetetlen, hogy megértessük velük, hogy az interneten minden egyes lépésünknek nyoma marad, így minden, amit posztolunk, vagy megosztunk, az örökre ott is marad.
 
Hívjuk fel a figyelmüket arra is, hogy adataik védelméhez érdemes olyan jelszavakat kitalálniuk, amelyek véletlenszerűen kiválasztott betűket és számokat is tartalmaznak.
 
Bizonyított, hogy a szülők médiahasználati szokásai közvetlenül befolyásolják, hogy a gyermekek mennyi időt töltenek a technológiai eszközökkel. Minél több időt szánnak a szülők böngészésre vagy TV-nézésre, a gyerekeik annál többet tartózkodnak az online térben. Ezt észben tartva jobban tesszük, ha korlátozzuk nemcsak gyermekeink, hanem önmagunk számára is a képernyők előtt töltött időt, hogy ne érezzék, hogy versenyezniük kell a figyelmünkért.
 
Természetesen nem minden online tartalom egyenlő, hiszen az internet a legkülönbözőbb célokra használható, beleértve a tanulást, a tájékozódást és a játékot is. Ha aggódunk gyermekeink biztonságáért a kibertérben, érdemes számukra egyéni szabályokat és időbeosztást kialakítani. Az internetről való letiltás semmiképpen sem célravezető, tehát fontos, hogy gondoskodjunk az online és offline élet egyensúlyának megtartásáról.
 
Biztonság a közösségi médiában
 
A gyermekeknél gyakori, hogy nem szívesen kérnek tanácsot a szülőktől, szeretnének önállósodni, függetlenedni az online térben. Ezért a mi feladatunk felhívni a figyelmüket az interneten leselkedő aktuális veszélyekre. Az utóbbi időben például a Kék bálna eset, illetve a Momo-ügy is kifejezetten gyerekek ellen irányult. (Momo egy elsősorban Whatsappon, de Facebookon és YouTube-on is ijesztgető álprofil, amely gyerekeket rémisztget - sajnos már magyarul is.)
 

"Fontos lenne, hogy a szülők napi szinten megbeszéljék az online élet történéseit, bizalmi viszony alakuljon ki a gyerekekkel, akik bátran mernek hozzájuk fordulni, és nem gondolják azt, hogy 'úgysem ért meg, vagy ha meghallja a problémát, eltilt a telefontól'. A szülő el tudja magyarázni, hogy az ilyen fenyegetés ijesztőnek látszik ugyan, de a rémalak nem valóságos, hanem rosszindulatú emberek gonoszkodása van a háttérben"

- hívta fel a figyelmet a jelenségre Csizmazia-Darab István, az ESET IT-biztonsági szakértője.
 
Technikai védelem
 
A ma elérhető modern internetbiztonsági programok már nemcsak a vírustámadások ellen nyújtanak védelmet, hanem komplex biztonsági megoldást kínálnak. Az adathalász kísérletek és a kémprogramok felismerése mellett nyomon tudjuk követni velük a hordozható eszközeink helyzetét, és adott esetben távolról is tudjuk blokkolni azokat. E programok a biztonságosabb online jelenlétünket is biztosítják, miközben a szülői felügyeletet is segítik. Ezért ezek használata mindenképpen javasolt.
Vélemények
 
  1. 3

    A FortiOS kapcsán egy biztonsági résre derült fény.

  2. 3

    A Drupalhoz tartozó egyik modul egy biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

​A koronavírussal kapcsolatos félelmeket használják számítógépes kártevők terjesztésére

A G DATA arra figyelmeztet, hogy a kiberbűnözők a koronavírus kapcsán kialakult helyzetet kihasználva terjesztenek számítógépes kártevőket.

hirdetés
Közösség
1