Kétmillió álláskereső adatát lopták el

​Egy kiberbanda automatizált módszerekkel, álláshirdető portálok meghackelésével jutott hozzá legalább kétmillió személy adatához.
 

Az álláskereső portálok is egyre gyakoribb célpontjaivá válnak a kiberbűnözőknek. Ennek oka, hogy a gyakran jelentős számú regisztrált felhasználóval rendelkező szolgáltatások megannyi értékes, az internetes feketepiacon értékesíthető adatot kezelnek. Ebből a megfontolásból végezhette a nemkívánatos tevékenységét az a ResumeLooters nevű kiberbanda is, amely állaskereső oldalak feltörésével, kompromittálásával, valamint állaskeresők megtévesztésével jutott hozzá nagyon jelentős mennyiségű személyes adathoz.
 
Az alvilági csoport tevékenységét a Group-IB biztonsági kutatói leplezték le, akiknek sikerült hozzáférést szerezniük a banda szerveréhez. Ekkor derült ki, hogy a csoport elsősorban állaskeresők adataira fente a fogát. Azért, hogy minél több eladható adatra tehessen szert többnyire SQL injection és XSS-típusú támadásokat hajtott végre állaskereső portálok ellen. A támadások következtében legalább kétmillió személy került fel a károsultak listájára. Az elkövetők egyebek mellett nevekhez, e-mail címekhez, telefonszámokhoz, önéletrajzokhoz stb. fértek hozzá.
 
Az eddigi vizsgálatok szerint a ResumeLooters csoport 2023 során elsősorban ausztrál, tajvani, kínai, indiai és vietnámi személyek adatai iránt mutatott fokozott érdeklődést. Az elkövetők kilétére azonban ez idáig nem derült fény. A biztonsági kutatók azt valószínűsítik, hogy Kínából indultak a támadások, amelyek során elsősorban nyílt forráskódú eszközöket vetettek be a feketekalapos hackerek.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség