Két újabb átverős trükk terjed a neten

​Két újabb trükkel próbálkoznak az adathalászok a közösségi oldalak kapcsán. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni.
 

A közösségi oldalak és azok felhasználói ellen indított adathalász támadások továbbra sem csillapodnak. Napról napra újabb trükkökkel próbálják rávenni a felhasználókat a csalók arra, hogy hamis weboldalakon adják meg az adataikat. Az ilyen módon megkaparintott adatokkal pedig visszaéléseket követhetnek el, az áldozatuk nevében küldhetnek, publikálhatnak tartalmakat, vagy akár értékesíthetik a bizalmas információkat a netes feketepiacon. 

A MalwareHunterTeam biztonsági kutatói az elmúlt hetekben több újszerű csalásra is fegyelmesek lettek, amelyek közül kettőt kiemeltek. 

Az első adathalász módszer lényege, hogy a felhasználó kap egy levelet, amelyben az áll, hogy ha a felhasználó kitölt egy webes űrlapot, akkor megkapja a profilja az ellenőrzött (általában pipa ikonnal jelzett) minősítést. Ezzel pedig megbízhatóbb módon tud részt venni az online közösségi életben. A valóságban azonban ebből semmi sem igaz, mindez csak azt a célt szolgálja, hogy a felhasználó egy hamis oldalon beírja a személyes adatait, amelyek aztán az adattolvajokhoz kerülnek. A biztonsági kutatók szerint ez a támadási trükk a Facebook, az Instagram, a Twitter és a TikTok esetében is kimutatható, de elsősorban az Instagram és a Twitter a kiemelt célpont. 


Forrás: MalwareHunterTeam 

A másik támadási technika aggodalmat válthat ki a felhasználókból, akik ezáltal még nagyobb valószínűséggel eshetnek bele a csalók csapdájába. Ez esetben ugyanis az adathalászok olyan üzeneteket küldözgetnek, amelyek szerint a felhasználó szerzői jogvédelem alatt álló tartalmat tett közzé, amit 24 órán belül el kell távolítania, különben felfüggesztik a fiókját. Az üzenetek egy hamis oldalra mutató linket is tartalmaznak. Amennyiben ezen keresztül próbál bejelentkezni a felhasználó a profiljába, akkor megint csak a támadók kezébe kerülnek a bejelentkezési adatai. Ez a trükk is megjelent már az Instagram és a Twitter kapcsán is. 


Forrás: MalwareHunterTeam 

A MalwareHunterTeam csapata azt tanácsolja, hogy mindig nagyon körültekintően kezeljük az elektronikus leveleket, különösen, ha azok olyan linket is tartalmaznak, amik bejelentkező képernyőre vagy egyéb webes űrlapra vezetnek. Emellett fontos, hogy ahol csak lehet, kapcsoljuk be a kétfaktoros hitelesítést. Ha pedig kiderül, hogy hamis oldalon adtuk meg az adatainkat, akkor rögtön változtassunk jelszót minden olyan fiókunk esetében, ahol az illetéktelen kezekbe került felhasználónevet és jelszót használjuk.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség