Karanténba kerülnek az Office dokumentumok

​Az Office 365 jövőre egy nagyon ígéretes védelmi technológiával gyarapodik. Ennek köszönhetően sokkal biztonságosabbá válik majd a dokumentumok megnyitása.
 

A Word, Excel és az egyéb Office dokumentumok megnyitása napjainkban sem kockázatmentes. Továbbra is sok olyan kártékony program létezik, amelyek elektronikus levelek mellékleteiben, vagy weboldalakon elhelyezett állományok révén terjednek, és elsősorban a makrók adta lehetőségekkel élnek vissza. A csalók trükkös módszerekkel próbálják rávenni a felhasználókat, hogy e fájlok megnyitását követően engedélyezzék a makrók futtatását. Ha ez megtörténik, akkor onnantól kezdve szabaddá válik az út a fertőzések előtt. Ilyenkor ugyanis a makrók révén felkerülhetnek a kártékony kódok a számítógépekre, és azok automatikusan el is indulhatnak.
 
A fenti kockázatokkal természetesen a Microsoft is pontosan tisztában van, és folyamatosan igyekszik csökkenteni azokat. Az eddigi megoldások azonban viszonylag szabad kezet adtak a felhasználók számára a makrók engedélyezése terén, ami gyakorta fertőzésekhez vezetett. Ezért a vállalat úgy határozott, hogy nem bíz semmit a véletlenre, és egy olyan technológiát fejleszt ki, amely a dokumentumok megnyitását egy virtualizált, izolált környezetben teszi lehetővé. Ezáltal nem lesz tragédia, ha a felhasználó engedélyezi a makrókat, mert azok elkülönítetten fognak futni anélkül, hogy veszélyeztetnék a gazdarendszert. Ettől függetlenül a dokumentumok nyomtatására, mentésére, módosítására továbbra is zavartalanul meglesz a lehetőség.
 
Az ötlet korántsem új keletű, hiszen sandbox technológiák eddig is elérhetők voltak, de az Office esetében integráltan nem álltak rendelkezésre. Ellentétben például a Microsoft Edge böngészővel, amelynek esetében a Windows Defender Application Guard lehetőséget ad (Hyper-V alapú) virtualizációra böngészés közben. (Ez a technológia a Windows Education, Professional és Enterprise verziók esetében érhető el.)

 
A hírek szerint az Office-ban is egy hasonló technológia fog védelmet nyújtani, a neve Office Application Guard lesz. Azonban a fejlesztések még javában folynak, és a jelenlegi tervek szerint 2020 nyarán válthatnak elérhetővé azok az Office 365 ProPlus verziók, amelyek képesek lesznek a dokumentumok izolált kezelésére.
 
Vélemények
 
  1. 4

    Az Adobe egy biztonsági hibajavítást is belecsempészett az Animate CC legújabb verziójába.

  2. 3

    Az Adobe három biztonsági rést foltozott be az Illustrator alkalmazásán.

  3. 2

    A Buran zsaroló program nem használ igazán új technikákat, mégis komoly károkat képes okozni a számítógépeken.

 
Partnerhírek
Frissítsük a Chrome böngészőt!

Ha Windows, Mac vagy Linux operációs rendszeren használjuk a Chrome böngészőt, akkor azonnal frissítsük a böngészőt a legfrissebb verzióra, mivel a régi változat két sebből is vérzik.

Visszatér az ingyenes Open Academy

November 22-én a megszokott értékekkel és koncepcióval tér vissza az Open Academy.

hirdetés
Közösség
1