Jönnek az akciók, érkeznek a csalók

​Az év végi akciók közeledtével érdemes időben felkészülni az online vásárlások jelentette veszélyekre. Némi körültekintéssel sok problémát lehet megelőzni.
 

Az év utolsó szakaszába értünk, és vele együtt eljött az őszi kuponnapok, leárazások ideje, melyeket nemsokára a Black Friday akciók, majd az ünnepi ajánlatok követnek. Egy hazai felmérés szerint a válaszadók fele már most többet költ divatcikkekre az interneten, mint a hagyományos üzletekben - ez a jelenlegi helyzetben biztonságosabb opciónak tűnik, azonban ennek a vásárlási módnak is megvannak a maga kockázatai.
 
Ha nem vagyunk elég figyelmesek, igencsak kellemetlen következményekkel találhatjuk szemben magunkat. Lehet, hogy a csomag, amit kifizettünk, sosem érkezik meg, vagy rossz kezekbe kerülhetnek az óvatlanul begépelt adataink. Legrosszabb esetben pedig akár a bankszámlánkat is kiüríthetik.
 
Az ESET szakemberei összegyűjtötték azokat a leggyakoribb veszélyforrásokat, amikkel az online vásárlások során kell számolni.
 
Csaló hirdetések: egész évben találkozhatunk velük, de a szezonális akciók idején még inkább megszaporodnak. Gyakran a közösségi oldalakon, feltört fiókokon keresztül terjednek, és általában kattintás után egy olyan hamis oldalra vezetnek, amelyek nem létező termékeket hirdetnek, vagy ahol kártevővel is megfertőződhet az eszközünk.
 
Hamis webshopok: gyakran lemásolják az ismert webshopok megjelenését, így elsőre megbízható áruház látszatát keltik, miközben hatalmas kedvezményekkel csalogatják a vásárlókat. Ezeken az oldalakon általában csak bankkártyával tudunk fizetni, azonban az összeg levonása után hiába várjuk a csomagunkat, lehet, hogy sosem fog megérkezni, vagy ha mégis, akkor egy kétséges minőségű terméket kapunk.
 
Hamis ajándékkártyák és kuponok: ebben az esetben szintén nagy kedvezmények, kuponok és ajándékkártyák ígéretével próbálnak rávenni minket a kattintásra, amellyel egy adathalász oldalra kerülünk. Itthon már több nagy üzletlánc nevével visszaélve terjesztettek hamis kuponokat, a napokban épp a Penny Market hívta fel a vásárlók figyelmét egy hamis, vélhetően adathalász célú nyereményjátékra, amely 7000 Ft-os Penny ajándékkártyát ígért egy kérdőív kitöltésért. Augusztusban pedig a Tesco nevével éltek vissza a csalók, akik egy nyeremény telefonért cserébe próbáltak SMS-ben adatokat és pénzt kicsalni a vásárlóktól.
 
Hogyan vásároljunk biztonságosan?
 • Lehetőleg megbízható, ismert áruházakból rendeljünk.
 • Ha egy túlságosan vonzó ajánlattal találkozunk, ne kattintsunk rá a megadott linkre, inkább keressük fel az áruház hivatalos weboldalát, és ellenőrizzük, hogy tényleg létezik-e az akció.
 • Figyeljünk arra, hogy a weboldal címeket pontosan, helyesen írjuk be.
 • Mielőtt bármilyen adatot megadnánk a rendelés során, bizonyosodjunk meg róla, hogy az oldal HTTPS titkosítást használ. Ezt a böngésző címsorában lévő lakat jel jelzi. Fontos tudni, hogy ez azt jelenti, hogy a kapcsolat biztonságos, ugyanakkor nem garantálja, hogy maga a webáruház megbízható.
 • Vásárláskor használjuk az otthoni vagy a munkahelyi hálózatot, vagy ezek hiányában a mobilnetünket. Sosem jó ötlet nyilvános WiFi-t használni vásárláshoz.
 • Készítsük fel az eszközünket a vásárlásra: telepítsünk rá megbízható, folyamatosan frissülő biztonsági programot, amely netbank- és tranzakcióvédelemmel is rendelkezik. Mindig frissítsük az operációs rendszert és a telepített programokat is a legújabb verziókra.
 • Használjunk virtuális bankkártyát, amelyre csak a vásárlás előtti pillanatban utaljuk át a szükséges összeget.
 • Minden fiókunkban - de főleg a banki, e-mail és közösségi oldalakon - használjunk komplex, egyedi jelszavakat, és ha van rá mód, kapcsoljuk be a kétfaktoros azonosítást.
Vélemények
 
 1. 3

  A Jupyter Notebook egy közepes veszélyességű hibát tartalmaz.

 2. 4

  A Drupal két veszélyes sebezhetőségtől vált meg.

 3. 1

  A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Nem csitulnak az e-mailes támadások

A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.

Valamelyest csökkent a koronavírushoz köthető kibertámadások száma, de a Távoli Asztali Protokoll kapcsolatai továbbra is sebezhetők

A zsarolóvírusok történetében először vizsgáltak egy támadást emberölésként, miután meghalt egy megtámadott kórház betege

hirdetés
Közösség