Jobban fog vigyázni az adatainkra az Android 15

​Az Android 15 biztonság terén is számos újdonsággal fog szolgálni.
 

A Google az idei I/O rendezvényén sok egyéb mellett arról is beszámolt, hogy az Android következő főverziója milyen védelmi újdonságokkal fog szolgálni. Jelenleg az látszik, hogy a vállalat fejlesztői továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a kártékony alkalmazások kiszűrésére, illetve az ezek által jelentett kockázatok csökkentésére.
 
Az Android 15, valamint a Google Play Protect többek között olyan képességekkel fog gyarapodni, amelyek az eddigieknél hatékonyabb és gyorsabb vírusvédelmet, valamint csalásfelderítést tesznek lehetővé. Ebbe természetesen a mesterséges intelligencia is be fog segíteni, immár nem kizárólag szerveroldalon, hanem a készülékeken is. A Google Play Protect egy új, valós idejű fenyegetettségdetektáló modult kap, amely a védett eszközökön mesterséges intelligencia segítségével figyeli majd az alkalmazások futtatása során felmerülő anomáliákat. Ha ilyet észlel, akkor az alkalmazást elküldi vizsgálatra a Google központi infrastruktúrájába, és értesíti a felhasználót a kockázatokról, teendőkről.
 
Az Android 15 védelmi képességeinek kiterjesztése során nagy hangsúlyt kap az egyszer használatos hitelesítő kódok védelme, különösen abban az esetben, amikor a képernyőmegosztás valamilyen app által aktív. Mindez azt jelenti, hogy az Android nem fogja megjeleníteni ezeket a kódokat (különféle értesítőkben) megosztott képernyő esetén, megelőzve azt, hogy távoli felek láthassák a bizalmas információkat. Ugyancsak hasonló védelem lesz egyebek mellett bejelentkezési adatok (felhasználónevek, jelszavak), valamint bank- és hitelkártyaadatok megadása esetén is.
 
Az app fejlesztők egy kibővített Play Integrity API-val dolgozhatnak majd, amely szintén segítséget nyújt az alkalmazások védelmében. Könnyebben lekérdezhetővé válik például az, hogy éppen aktív-e a képernyőmegosztás a készüléken, de akár az is, hogy a készülék mentes-e az ismert kártékony kódoktól, appoktól. 
 
Az Android 15 további újdonsága lesz, hogy figyelmeztetni fogja a készülék tulajdonosát abban az esetben, ha nem megfelelően titkosított mobil hálózathoz kapcsolódik. Ezáltal főként a különféle mobil bázisállomásokkal történő csalások, visszaélések, adatlopások, lehallgatások, SMS-es károkozások válhatnak megelőzhetővé.
 
 1. 4

  Elérhetővé váltak a MySQL legújabb biztonsági frissítéseit.

 2. 4

  A Java frissítésével ezúttal hét biztonsági rés foltozható be.

 3. 3

  Telepíthetők az Oracle Database Server legújabb biztonsági frissítései.

 4. 4

  A VirtualBox virtualizációs alkalmazás három biztonsági hibát tartalmaz.

 5. 5

  A Cisco egy kritikus veszélyességű sebezhetőséget szüntetett meg az SSM-ben.

 6. 3

  Az IBM Security SOAR esetében egy biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 7. 3

  A Palo Alto Networks egy hibajavítást adott ki a PAN-OS-hez.

 8. 4

  Az NVIDIA egyes grafikus drivereiben egy veszélyes hibára derült fény.

 9. 3

  A Webminhez több biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 10. 3

  A Wireshark egy nemrég feltárt sebezhetőség miatt kapott frissítést.

Partnerhírek
Mesterséges intelligencia és deepfake a támadásokban

Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad az ESET szakértői csapata által 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről.

​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

hirdetés
Közösség