Jobban fog vigyázni az adatainkra a Chrome böngésző

​A Google Chrome tovább szigorítja a nem biztonságos webes űrlapok használatát. A felhasználók egyre több figyelmeztetéssel találkozhatnak majd.
 

A Google - és más böngészőfejlesztők - az elmúlt időszakban egyre intenzívebben kezdek fellépni azon weboldalakkal, webes tartalmakkal szemben, amelyek nem biztonsági módon kerülnek kiszolgálásra. Ezért a nem HTTPS-alapú adatforgalom esetében mind több szigorítással lehet találkozni.
 
A legújabb óvintézkedést ezúttal a Google jelentette be. Jelezte, hogy a Chrome 86-os verziójától kezdődően a HTTPS-alapon kommunikáló weboldalakon megjelenített, de a háttérben nem HTTP kommunikációt használó (úgynevezett mixed forms) űrlapok esetében riasztásokat fog megjeleníteni a webböngésző. A vállalat így kívánja jelezni a felhasználók számára, hogy olyan űrlapon adják meg az adataikat, amely aztán titkosítatlanul fogja azokat továbbítani.
 
Az újdonság egyrészt az űrlapoknál pirossal figyelmeztet majd, hogy nem biztonságos az adatok megadása. Emellett azonnal kikapcsolja az automatikus kitöltést, vagyis a felhasználó által korábban megadott és elmentett adatok ezekre az űrlapokra nem fognak automatikusan rákerülni. Kivételt képeznek ez alól a bejelentkezésre szolgáló mezők. A Google ugyanis úgy látja, hogy ezek esetében még mindig jobb, ha kitölti a felhasználónevet, jelszót, mintha a felhasználó elkezd minden űrlapon azonos, gyenge jelszavakat megadni. Ez a megfontolás azonban nyilván változhat a jövőben. 


Forrás: Google
 
Amikor a felhasználó egy nem biztonságosnak minősített űrlapon mégis beírja az adatait, akkor a mentés során egy további figyelmeztetés jelenik meg. Ezen az adatok feltöltése előtt még mindig meg lehet akadályozni az adatküldést, de úgy is dönthet a felhasználó, hogy a kockázatok ellenére továbbítja az adatait.
 
A Google azt is jelezte, hogy a HTTPS-sel kommunikáló weboldalak esetében további szigorításokat fog alkalmazni a nem biztonságos (HTTP-vel) kiszolgált tartalmak esetében. A 81-es verziótól kezdődően ez a folyamat már elindult az audió, a videó, majd a képek blokkolásával, hamarosan pedig minden nem biztonságos módon kiszolgált tartalom korlátozására sor kerül majd a HTTPS-alapú weboldalakon.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség