Itt az ellenszere a JSWorm zsaroló programnak

Elérhetővé vált egy olyan ingyenes segédprogram, amelynek segítségével a JSWorm zsaroló program által tönkretett fájlok helyreállíthatóvá válhatnak.
 

Az Emsisoft fejlesztői kiadtak egy olyan szoftvert, amelynek köszönhetően komoly károkozások válhatnak ingyenesen helyreállíthatóvá. A program a JSWorm nevű zsaroló program által titkosított fájlokat képes dekódolni, azaz újra használhatóvá tenni. Egészen pontosan a 2.0-ás verziójú JSWorm által okozott károk felszámolására alkalmas.
 
Az ártalmas program jelenléte onnan is felismerhető, hogy az általa kompromittált fájlok neve .JSWORM kiterjesztéssel egészül ki.
 
A szoftver használata egyszerű: mindössze arra van szükség, hogy a kártékony program által létrehozott, zsaroló üzenetet tartalmazó fájl és nyilván a titkosított állományok rendelkezésre álljanak. A szoftver a szöveges fájlból kiemeli a számára szükséges adatokat, és létrehozza a dekódoló kulcsot, amivel aztán teljes meghajtók vagy könyvtárak válnak helyreállíthatóvá. (A szükséges fájl neve: JSWORM-DECRYPT.txt, és minden olyan mappában megtalálható belőle egy-egy, amelyekben a kártevő legalább egy fájlt titkosított.)
 
Arról nincsenek pontos adatok, hogy a JSWorm eddig hány számítógépet fertőzött meg. Ugyanakkor egy globálisan terjedő kártevőről van szó, hiszen felbukkant már egyebek mellett Olaszországban, Franciaországban, Törökországban, Németországban, Vietnámban, Brazíliában és az Egyesült Államokban is.
 
A dekódoló szoftver kapcsán fontos megjegyezni, hogy az kizárólag a JSWorm meghatározott variánsával titkosított állományokat képes helyreállítani. Vagyis, ha a károkozóból újabb verzió jelenik meg, akkor arra már nem biztos, hogy gyógyírt fog jelenteni. Így aztán a korszerű vírusvédelem használatáról és a biztonsági mentések rendszeres készítéséről továbbra sem célszerű megfeledkezni.
Vélemények
 
  1. 3

    A Trend Micro biztonsági frissítést adott ki a Deep Security Manager, valamint a Vulnerability Protection megoldásaihoz.

  2. 3

    A McAfee Web Gateway egy fontos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Gartner: az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelemben

A Gartner kutatói immár két egymást követő évben is az ESET vállalatát nevezték meg az egyetlen kihívó (Challenger) cégként (a Magic Quadrant for Endpoint Platforms című) éves jelentésükben.

Postai csomagok segítségével támadhatnak a hackerek

Az IBM szakértői egy olyan olcsó és kis méretű eszközt állítottak össze, amely a vállalat vagy házunk környékén kémkedhet adatokra.

hirdetés
Közösség
1