Itt az ellenszere a JSWorm zsaroló programnak

Elérhetővé vált egy olyan ingyenes segédprogram, amelynek segítségével a JSWorm zsaroló program által tönkretett fájlok helyreállíthatóvá válhatnak.
 
hirdetés

Az Emsisoft fejlesztői kiadtak egy olyan szoftvert, amelynek köszönhetően komoly károkozások válhatnak ingyenesen helyreállíthatóvá. A program a JSWorm nevű zsaroló program által titkosított fájlokat képes dekódolni, azaz újra használhatóvá tenni. Egészen pontosan a 2.0-ás verziójú JSWorm által okozott károk felszámolására alkalmas.
 
Az ártalmas program jelenléte onnan is felismerhető, hogy az általa kompromittált fájlok neve .JSWORM kiterjesztéssel egészül ki.
 
A szoftver használata egyszerű: mindössze arra van szükség, hogy a kártékony program által létrehozott, zsaroló üzenetet tartalmazó fájl és nyilván a titkosított állományok rendelkezésre álljanak. A szoftver a szöveges fájlból kiemeli a számára szükséges adatokat, és létrehozza a dekódoló kulcsot, amivel aztán teljes meghajtók vagy könyvtárak válnak helyreállíthatóvá. (A szükséges fájl neve: JSWORM-DECRYPT.txt, és minden olyan mappában megtalálható belőle egy-egy, amelyekben a kártevő legalább egy fájlt titkosított.)
 
Arról nincsenek pontos adatok, hogy a JSWorm eddig hány számítógépet fertőzött meg. Ugyanakkor egy globálisan terjedő kártevőről van szó, hiszen felbukkant már egyebek mellett Olaszországban, Franciaországban, Törökországban, Németországban, Vietnámban, Brazíliában és az Egyesült Államokban is.
 
A dekódoló szoftver kapcsán fontos megjegyezni, hogy az kizárólag a JSWorm meghatározott variánsával titkosított állományokat képes helyreállítani. Vagyis, ha a károkozóból újabb verzió jelenik meg, akkor arra már nem biztos, hogy gyógyírt fog jelenteni. Így aztán a korszerű vírusvédelem használatáról és a biztonsági mentések rendszeres készítéséről továbbra sem célszerű megfeledkezni.
Vélemények
 
  1. 3

    A tcpdump kapcsán egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

  2. 3

    Az F5 egy több termékét érintő sérülékenységről számolt be.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Állandóan követhetők a Bluetooth eszközök

A Bluetooth kommunikációs protokoll egyik most felfedezett sérülékenysége miatt állandóan követni lehet egy eszközt.

​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

hirdetés
Közösség
1