IT-biztonság: nem sikerült lépést tartani a világjárvánnyal

​A világjárvány hatására felgyorsult digitalizációs folyamatokat az információbiztonsági intézkedések sok esetben nem tudták követni, ami napjainkban egyre több kockázatot jelent.
 

A Check Point Research (CPR) kiadta a következő hónapokra szóló biztonsági előrejelzését. A tanulmány a CPR kutatói által megfigyelt legfontosabb támadási vektorokat és technikákat ismerteti annak figyelembevételével, hogy a világjárvány miként hatott az információbiztonságra.
 
2020 során a szervezetek digitális átállási programjai több mint öt évet fejlődtek a pandémiára való reakció részeként, azonban a nyilvános felhők biztonsága továbbra is komoly gondot jelent a nagyvállalatok 75%-a számára. A nagyobb cégek 80 százaléka szerint a meglévő biztonsági eszközeik vagy egyáltalán nem, vagy csak korlátozott mértékben működnek a felhőben. Eközben a távmunkát veszélyeztető, távoli hozzáférést lehetővé technológiák - RDP és VPN - elleni támadások száma ugyancsak megugrott.
 
2020 negyedik negyedévében. A kórházakat sújtó kibertámadások (különösen a zsaroló programokhoz köthető akciók) száma világszerte 45 százalékkal nőtt. Ráadásul a kettős zsarolás módszere is rohamosan terjed. 2020 harmadik negyedévében a kártékony programokhoz köthető incidensek majdnem felében már a lopott adatok kiszivárogtatásával való fenyegetőzés is megfigyelhető volt.
 
"2020-ban a vállalatok még önmagukat is meglepték digitális kezdeményezéseik sebességével. Ugyanakkor a fenyegetéseket indítók és a kiberbűnözők is változtattak a taktikáikon annak érdekében, hogy ki tudják használni ezen változásokat, illetve a pandémia okozta zavarokat. Óriási mértékben növelték a támadásaik számát valamennyi szektorban. Tennünk kell annak érdekében, hogy megállítsuk e kiberpandémia kontrollálatlan terjedését" - mondta Dorit Dor, a Check Point Software elnökhelyettese.
Vélemények
 
  1. 3

    A Cisco két biztonsági hibáról számolt be az Umbrella kapcsán.

  2. 3

    A Trend Micro Antivirus for MAC frissítésével egy sebezhetőséget is meg lehet szüntetni.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

Levelezőszerverek ostrom alatt

A legújabb Exchange sebezhetőségét kihasználó kiberbűnözői csoportok növekvő számáról számol be az ESET

hirdetés
Közösség