Ismét felbukkant az egyik legpusztítóbb vírus

​A számítógépek ezreit lesöprő Shamoon kártékony program egy újabb variáns formájában jelent meg. Fontos a megelőzés, mert ha bekerül egy hálózatba, akkor már nagyon nehéz megállítani.
 
hirdetés

A Shamoon károkozó először 2012-ben szerzett magának világhírnevet. Akkor azzal került a hírek élére, hogy az egyik szaúd-arábiai olajipari vállalat rendszerében nagy pusztítást vitt véghez. Nem sokkal később az is kiderült, hogy több mint 30 ezer rendszeren semmisítette meg a tárolt fájlokat. Ezt követően aztán háttérbe szorult, majdnem négy évig nem is igazán lehetett hallani felőle. Majd elkezdett terjedni a Shamoon 2, amely az elődjéhez hasonlóan rombolási célokkal készült. A második verziójának az volt az ismertetőjele, hogy kiemelt figyelmet fordított egyes virtualizált környezetekre (illetve a VDI infrastruktúrákra), amelyek esetében szintén törléssel okozott bonyodalmakat.
 
A 2016-os eset után ismét eltűnt a Shamoon, de sajnos nem örökre. A Google fennhatósága alá tartozó Chronicle vállalat szakértői ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy valaki egy olyan fájlt töltött fel a VirusTotalra, amely a Shamoon utódját tartalmazza. Ennek vizsgálata jelenleg is folyamatban van, így még sok a kérdőjel. Nem ismert, hogy ki ellenőrizte az említett fájlt a VirusTotal segítségével, és az sem, hogy az új Shamoon okozott-e már károkat bárhol a világon. Sajnos ezt nem lehet kizárni, mivel a napokban derült ki, hogy az olasz olajipari cég, a Saipem rendszerébe bekerült a Shamoon, és komoly pusztítást végzett. A vállalat azt még nem közölte, hogy a kártevőnek mely variánsával kellett megküzdenie. Mindössze annyi tájékoztatást adott, hogy az adatok, fájlok helyreállítása a biztonsági mentésekből jelenleg is folyamatban van.
 
Helyi hálózatokban terjed
 
A Shamoon azért is különösen veszélyes, mert a helyi hálózatokban nagyon gyors terjedésre képes. A legújabb variánsa is megosztásokon keresztül jut fel a számítógépekre, amihez egy felhasználónév/jelszó listát használ. (Előfordult már olyan eset is, amikor ez a lista nemcsak szokványos, gyakran használt felhasználóneveket és jelszavakat tartalmazott, hanem korábban lopott hitelesítő adatokat is.)
 
A Shamoon elsősorban célzott támadásokban jut szerephez, és ütemezetten rombol. Egy meghatározott időpontban kezdi a számítógépekben lévő adathordozók törlését. Érdekesség, hogy a most felfedezett változatának kódjában aktiválási dátumként 2017. december 7. szerepel, vagyis egy több mint egy évvel ezelőtti nap. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a Shamoon felkerül egy rendszerre, akkor azon késedelem nélkül nekilát a törlésnek.
 
A kártékony program ellen leginkább naprakészen tartott víruskeresőkkel lehet felvenni a küzdelmet, de nagyon fontos a szigorú hálózati hozzáférésszabályozás is.
Vélemények
 
  1. 3

    A pfSense esetében egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

  2. 3

    Az Apple legutóbbi frissítésével az AirPort Base Station tehető biztonságosabbá.

  3. 2

    ​A Blasqui.A féreg egy összetett kártékony program, amely cserélhető meghajtókon és hálózati megosztásokon keresztül is terjed.

 
Partnerhírek
Hamis kriptovaluta appok kerülik meg a Google védelmét

Az ESET szakemberei olyan hamis kriptovaluta alkalmazásokat fedeztek fel, amelyek eddig még nem látott technikával játsszák ki az SMS-alapú kétfaktoros azonosítást (2FA), megkerülve a Google nemrégiben életbelépett korlátozásait.

​A G DATA bőrébe bújna egy kártevő

A G DATA elemzői egy olyan kártevőt fedeztek fel, amely a G DATA ikonjával él vissza, és a német biztonsági megoldásnak igyekszik álcázni magát.

hirdetés
Közösség
1