Interpol: veszélyben vannak a kórházi rendszerek

Az Interpol figyelmeztetést adott ki a kórházak és egészségügyi intézmények számára az egyre növekvő számú zsarolóvírus támadás miatt.
 

A kiberbűnözők a világjárvány kitörése óta sem kímélik a kórházi informatikai rendszereket, amelyeket gátlástalan módon támadnak. Mindezt annak ellenére teszik, hogy nyilván pontosan tisztában vannak azzal, hogy az egészségügyi rendszerek világszerte csúcsra járatva működnek, és a legkisebb kiesés is nagyon súlyos következményekkel járhat. A Biztonságportálon korábban már beszámoltunk Brno egyik egyetemi kórházát ért kibertámadásról, amelynek következtében több órára megbénultak kritikus informatikai rendszerek, köztük a koronavírus tesztek elemzését végző laborrendszerek is.

Az Interpol a hasonló esetek számának utóbbi napokban bekövetkező jelentős emelkedése miatt figyelmeztetést adott ki, és jelezte, hogy az egyes országok hatóságaival együttműködve igyekszik segíteni a károk megelőzését. A szervezet CTR (Cybercrime Threat Response) csapata folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és minden segítséget igyekszik megadni a célkeresztbe került egészségügyi intézmények számára a támadások elkerülése, valamint azok hatásainak mérséklése érdekében.

A jelenlegi információk szerint a kórházakat érő támadások jelentős része zsarolóprogramok révén következik be. Ezeket a kiberbűnözők az esetek többségében kéretlen elektronikus leveleken keresztül próbálják bejuttatni az intézmények hálózataiba, általában fertőzött csatolmányok kíséretében. 

Az Interpol az egészségügyi intézmények számára azt javasolta, hogy az elektronikus leveleket különös óvatossággal és körültekintéssel kezeljék. Emellett fontos a naprakész vírusvédelem biztosítása, a rendszerek és szoftverek frissítése, a levelezésbiztonság megerősítése, valamint a biztonsági mentések rendszeres elvégzése, amiket offline módon is tárolni kell. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1