Instázók jelszavára fáj a foguk az adattolvajoknak

Újabb adathalász támadássorozat indult az Instagram felhasználók ellen. A támadások meglehetősen megtévesztőek, de aki figyelmes, elkerülheti, hogy a kiberbűnözők csapdájába essen.
 

Idén már több Instagram elleni támadássorozat is volt. Az elmúlt napokban azonban egy újabb vette kezdetét, amely mind közül talán a legveszélyesebb, mivel viszonylag precízen kidolgozott módszereket vetettek be az adattolvajok, akik ezúttal is a felhasználók bejelentkezési adataira éhesek.
 
Paul Ducklin, a Sophos biztonsági kutatója vizsgálta először a legújabb instagramos támadásokat. Hamar kiderült, hogy az elkövetők többféle technikát is alkalmaznak annak érdekében, hogy megtévesszék a gyanútlan felhasználókat. Elsőként mindjárt egy olyan üzenetet küldenek, amely szerint az adott felhasználó profiljához illetéktelen személy próbált hozzáférni, ezért a felhasználónak meg kell erősíteni a személyazonosságát. Ehhez egy egyszer használatos kód is található az üzenetben, amely azt a téves gondolatot vetheti fel, hogy ez egy kétfaktoros azonosításhoz szükséges kód. A valóságban azonban kamu az egész, semmi jelentősége nincs a kódnak. Az üzenet célja, hogy a felhasználó ne fogjon gyanút, és rákattintson egy linkre, amely egy hamis bejelentkező oldalra vezet.


Forrás: Sophos
 
Ez a weblap nagyon hasonlít az Instagram valódi hitelesítő oldalára, sőt még a titkosított HTTPS kommunikáció is adott érvényes tanúsítvánnyal. Vagyis a webböngészőkben még a zöld címsor is megjelenik, hogy minden rendben. Pedig a valóságban semmi sincs rendben, ami leginkább akkor derülhet ki, ha a felhasználó alaposan szemügyre veszi a címsort. Abban ugyanis nem az instagram.com, mint hivatalos cím jelenik meg, hanem egy .cf végződésű domain név. Ha ez nem szúr szemet, és a weboldal látogatója megadja a felhasználónevét, jelszavát, akkor azok rögtön az adattolvajok szerverére kerülnek, és további visszaélésekre adhatnak lehetőséget.


Bal oldalon a valódi, jobb oldalon a hamisított Instagram oldal
Forrás: Sophos
 
Tanácsok
 
A hasonló támadások elkerülése érdekében mindig célszerű alaposan szemügyre venni az e-maileket. Nem célszerű kattintani az azokban szereplő linkekre, de ha ez mégis megtörténik, akkor legalább a webböngészőben ellenőrizni kell a címsorban megjelenő címet.  Amennyiben az Instagram fiókot valaki feltöri (vagy felmerül annak gyanúja), akkor minél előbb meg kell változtatni a jelszót, és ellenőrizni kell a biztonsági beállításokat, beleértve az értesítési telefonszámot is. Ha pedig nem sikerült visszavenni az irányítást a profilunk felett, akkor az Instagram utasításait célszerű követni.
Vélemények
 
  1. 3

    A WireShark legújabb kiadásai egy biztonsági rést is megszüntetnek.

  2. 3

    A PAN-OS fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

  3. 2

    ​A Maze zsaroló program is fájlok titkosítását követően kezdi követelni a felhasználóktól a váltságdíjat.

 
Partnerhírek
Árnyék informatika: így törték fel a NASA laboratóriumát

Hihetetlen, de igaz – az amerikai űrügynökség laboratóriumánál közel egy évig nem vették észre, hogy valaki behatolt a belső hálózatba. A történetben fontos szerepet játszik az úgynevezett árnyék informatika is: a betörők egy olyan miniszámítógépen keresztül jutottak be a hálózatba, melynek létezéséről az IT osztály nem is tudott.

Akár 1,5 millió dollárt fizet a Google egy biztonsági hibáért

Az Apple után a Google is komolyra emelte a tétet a hibavadász programjában, ahol akár 1,5 millió dolláros jutalom ütheti a markát annak, aki a biztonsági hibát fedez fel a Titan M chipben. Persze ehhez kell némi (nagyon sok) szaktudás.

hirdetés
Közösség
1