Ingyenes víruskeresőt adott ki a Kaspersky

A Kaspersky egy ingyenes víruskeresőt tett elérhetővé Linux alapú rendszerekhez.
 

A Kaspersky biztonsági cég arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a Linux operációs rendszert futtató számítógépek sem teljesen immunisak napjaink fenyegetettségeivel szemben. Noha jóval kevesebb kártékony program fenyegeti ezeket a rendszereket, mint a Windows-os számítógépeket, azért rendszeresen bukkannak fel olyan nemkívánatos programok, kódok, amik Linux alatt (is) életképesek.
 
A biztonsági cég ezért úgy döntött, hogy Linuxhoz is elérhetővé tesz egy ingyenesen használható antivírus megoldást a KVRT-t. Ennek segítségével lehetőség nyílik a linuxos számítógépek vírusvédelmére.
 
Azért vannak korlátok
 
Az ingyenes biztonsági szoftver nem képes valós idejű ellenőrzésre, ami azt jelenti, hogy csak manuálisan indított (on-demand) víruskeresést támogat. Ekkor ellenőrzi a rendszermemóriát, az automatikusan induló alkalmazásokat, a boot szektort, majd az összes állományt. Amennyiben gyanús fájlt észlel, akkor azt karanténba helyezi. Képes malware és adware detektálásra, de azon esetekben is riaszthat, amikor olyan legális szoftvert észlel, amellyel a kiberbűnözők visszaéléseket követhetnek el.
 
Sajnos a jelenlegi verziója nem támogatja az automatikus vírusadatbázis-frissítést, ezért rendszeresen célszerű letölteni a legújabb változatát. Ezt a cég weboldaláról lehet megtenni.
 
A KVRT rendelkezik grafikus felhasználói felülettel, de természetesen parancssorból is használható. Kompatibilis a legnépszerűbb Linux disztribúciókkal, így például Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Linux Mint, Ubuntu, SUSE, openSUSE és Debian alatt is működőképes.
 
 1. 4

  Elérhetővé váltak a MySQL legújabb biztonsági frissítéseit.

 2. 4

  A Java frissítésével ezúttal hét biztonsági rés foltozható be.

 3. 3

  Telepíthetők az Oracle Database Server legújabb biztonsági frissítései.

 4. 4

  A VirtualBox virtualizációs alkalmazás három biztonsági hibát tartalmaz.

 5. 5

  A Cisco egy kritikus veszélyességű sebezhetőséget szüntetett meg az SSM-ben.

 6. 3

  Az IBM Security SOAR esetében egy biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 7. 3

  A Palo Alto Networks egy hibajavítást adott ki a PAN-OS-hez.

 8. 4

  Az NVIDIA egyes grafikus drivereiben egy veszélyes hibára derült fény.

 9. 3

  A Webminhez több biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 10. 3

  A Wireshark egy nemrég feltárt sebezhetőség miatt kapott frissítést.

Partnerhírek
Mesterséges intelligencia és deepfake a támadásokban

Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad az ESET szakértői csapata által 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről.

​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

hirdetés
Közösség