Ingyenes szolgáltatás indult zsarolóvírusok ellen

​A zsarolóvírusok által titkosított fájlok dekódolását segítő White Phoenix eszköz online formában is elérhetővé vált. Csodákra azonban ez esetben sem szabad számítani.
 

A CyberArk már korábban elérhetővé tett egy olyan nyílt forráskódú eszközt, amelynek célja nem más, mint hogy egyes zsarolóvírusok által kompromittált állományokat a lehetőségekhez mérten segítsen helyreállítani. A White Phoenix nevű megoldás alapvetően azt igyekszik kihasználni, hogy bizonyos zsarolóprogramok - elsősorban a károkozás felgyorsítása érdekében - nem titkosítják a teljes fájlokat, hanem azoknak csak bizonyos szegmenseit kódolják. Így működik egyebek mellett a Blackcat/ALPHV, a Play, a Qilin/Agenda, a BianLian és a DarkBit zsarolóvírus is. Ugyanakkor a helyreállítás sikeressége nagymértékben függ attól, hogy milyen típusú fájlokat, milyen arányban és az állományok mely részén titkosítanak a kártevők, illetve az sem mindegy, hogy mekkora fájlméretről van szó.
 
A CyberArk úgy határozott, hogy az eddigi Python alapú megoldását átülteti egy online szolgáltatásra annak érdekében, hogy azoknak is legyen lehetőségük kipróbálni a megoldást, akik kevésbé járatosak a Python kódok kezelésében.
 
Az új szolgáltatás ingyenes, de vannak bizonyos korlátjai. Egyszerre csak egy-egy fájlt lehet feltölteni, amelyek mérete nem haladhatja meg a 10 MB-ot. Emellett csak a következő fájltípusok támogatottak: PDF, Word, Excel, ZIP, PowerPoint.
 
A CyberArk azt javasolja, hogy ha nagyobb állományok (akár virtuális gépekhez tartozó lemezképek) dekódolására van szükség, akkor a Python-kóddal érdemes próbálkozni. Fontos, hogy a helyreállítás nem garantált. Lehet, hogy semmit sem sikerül megmentenie a White Phoenixnek, de az is elképzelhető, hogy csak részlegesen tud helyreállítást végezni.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség