Ingyenes képzés a netes visszaélések elleni védekezéshez

​Ingyenes, online tanfolyamot indított a Kaspersky, amivel a doxolás veszélyeire, illetve a védekezési lehetőségekre próbálja ráirányítani a figyelmet.
 

A doxolás, vagyis egy adott személyről (az interneten elérhető) személyes információk összegyűjtésével és engedély nélküli közzétételével megvalósított károkozás egyre gyakoribb jelenségnek számít.
 
A Kapsersky szerint hibás feltételezés, hogy a doxolás olyasmi, ami bizonyos szakmákat űző csoportok vagy emberek (például újságírók vagy aktivisták) ellen következik be. Sokan azt feltételezik, hogy az életük nem elég érdekes ahhoz, hogy célzott, online támadások áldozataivá váljanak. A valóságban azonban nem ez a helyzet: minden ember doxolás áldozatává válhat. Az elkövetők cselekedetei mögött számos ok húzódik meg: például szórakozni akarnak az interneten, és nem mérik fel, hogy mekkora kárt okoznak; igazságot akarnak szolgáltatni (gyakran tévesen), bosszút akarnak állni, féltékenyek, zaklatnak valakit, vagy így akarnak profitra szert tenni.
 
A felhasználók számos módon veszélyeztetettek az online térben, ami nem korlátozódik pusztán a közösségi médiában való jelenlétre. Veszélyforrást jelenthetnek az adatszivárgások, vagy a nem megfelelően beállított, nyilvánossággal adatokat megosztó okos kütyük is. Rengeteg helyen otthagyjuk személyes adatainkat, amelyek aztán visszaélésekre adhatnak módot.
 
"A doxolásra nem figyel oda mindenki, pedig kellene. Ez különösen igaz a szülőkre. Annak ellenére, hogy bárki lehet célpont, ez egy olyan bántalmazási forma, amellyel a kiberzaklatás és a tini társkeresős visszaélések területén is találkozhatunk. Ha tájékozódunk a doxolás veszélyeiről, akkor a gyermekeink is nagyobb biztonságban lehetnek" - tette hozzá Adam Dodge, az Endtab.org vezérigazgatója.
 
Védekezés tanulással
 
A Kaspersky által indított, ingyenesen elérhető tanfolyam hét rövid leckére felosztott részben ismerteti a doxolás eredetét, céljait, etikai aspektusait, továbbá bemutatja, hogyan lehet ellene védekezni, és mindenekelőtt azt, hogy mit kell tenni, ha valaki doxolás áldozata lesz. A kurzus első fele már elérhető online, a hátralévő leckék pedig a következő hetekben jelennek meg.
Vélemények
 
  1. 4

    A Foxit fejlesztői kiadták a legújabb biztonsági hibajavításokat.

  2. 4

    A Google 42 különféle biztonsági rést foltozott be az Android operációs rendszeren.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség