Információbiztonság nélkül aggályos a távgyógyászat

​A távgyógyászat egyre népszerűbbé válásával párhuzamosan fokozódnak a biztonsági és adatvédelmi aggályok.
 

Az egészségügyi szervezetek is igyekeznek alkalmazkodni az új körülményekhez, és globális szinten ma már az 56 százalékuk tervezi a távgyógyászatba és a virtuális betegellátási megoldásokba történő beruházásaik növelését.
 
A Kaspersky felmérése szerint a válaszadók 71 százaléka véli úgy, hogy az elkövetkező öt évben a telegyógyászati szolgáltatások jelentik majd a legnagyobb hozzáadott értéket az egészségügyi szektorban. A megkérdezettek csaknem fele szerint a pácienseiket jobban érdeklik a távgyógyászati konzultációk, mint a személyes vizsgálatok, mert számukra így kényelmesebb.
 
A szolgáltatók leggyakrabban szinkron távgyógyászati szolgáltatást nyújtanak, például valós időben kommunikálnak a páciensekkel videóhíváson vagy chaten keresztül. A második legnépszerűbb szolgáltatás a viselhető eszközökön keresztüli beteg-távfelügyelet, amit az aszinkron távgyógyászati technológiák követnek.
 
Azért vannak aggályok
 
A válaszadók 74 százaléka tapasztalt olyat, hogy a páciens nem volt hajlandó videóhívásban részt venni, 52 százalékuk pedig arról számolt be, hogy az emberek a privát szférájuk miatti aggódásból vagy adatvédelmi megfontolásból utasították el a távgyógyászati szolgáltatásokat.
 
Nemcsak a páciensek aggódnak az adataik megfelelő védelme miatt. Az egészségügyi szolgáltatók 81 százaléka számolt be arról, hogy az orvosaik félelmüket fejezték ki az egészségügyi adatok védelme kapcsán a távgyógyászati konzultációk lebonyolítása során. Csak a válaszadók harmada teljesen biztos abban, hogy megfelelőek a biztonsági intézkedések. Mindez azt jelenti, hogy ezen a területen is sok még a teendő információbiztonsági szempontból.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség