Indul a verseny, ahol okosautókat lehet hackelni

Jövő év januárjában rendezik meg Tokióban azt a nemzetközi etikus hackerversenyt, amelyen okosautók kerülnek célkeresztbe.
 

A ZDI (Zero Day Initiative) szervezésében a Pwn2Own nemzetközi hackerverseny az elmúlt évek során komoly ismertségre tett szert. A rendezvényt hagyományosan Vancouverben tartják, azonban már többször volt példa arra, hogy a szervezők más nagyvárosokba is elkalandoztak, ahol többnyire tematikus versenyeket tartottak. Egy ilyen megmérettetésre fog sor kerülni 2024. január 24-26. között Tokióban.
 
A Pwn2Own Automotive elnevezésű hackerverseny már most meglehetősen nagy érdeklődésre tart számot, amit alapvetően annak köszönhet, hogy egy igencsak felkapott téma köré épül, ami nem más, mint az okosautózás. Ugyanakkor a ZDI nem bíz semmit a véletlenre, és az érdeklődés további fokozása érdekében immár bejelentette azt is, hogy a verseny összdíjazása nem kevesebb mint egymillió dollár lesz. Emellett pedig akár egy Teslát is hazavihet a legrátermettebb fehérkalapos. 
 
Az Automotive World konferencia programjába illesztett hackerverseny három kategóriában állít kihívásokat a résztvevők elé:
 
1. Tesla
Ebben a kategóriában (Ryzen-alapú) Tesla Model 3/Y, valamint Tesla Model S/X gépkocsikat lehet hackelni. A legnagyobb összegű, 200 ezer dolláros jutalom annak jár, aki sikeresen térdre kényszeríti az Autopilot, a Gateway vagy a VCSEC összetevőket. Emellett további díjra számíthat az, aki root jogosultságot szerez az Autopilot vagy az infotainment rendszer felett. (Megjegyzendő, hogy Teslákat egy-két alkalommal már az eddigi Pwn2Own versenyeken is lehetett hackelni.)
 
2. Infotainment
A legnagyobb, 60 ezer dolláros jutalom akkor vihető haza, ha működő exploitot fejleszt ki valaki Sony, Alpine vagy Pioneer alapú infotainment rendszerekhez.
 
3. Elektromos autók töltői
E kategória legnagyobb odaítélhető díja 60 ezer dollár, és ChargePoint, Phoenix Contact, Emporia, JuiceBox, Autel, valamint Ubiquiti töltőrendszerek hackelésére ad lehetőséget.
 
4. Operációs rendszerek
A maximálisan 50 ezer dolláros díjjal kecsegtető kategóriában a versenyzők Automotive Grande Linux, BlackBerry QNX, illetve Android Automotive OS operációs rendszerek kapcsán mutathatják meg hackelési képességeiket.
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség