Így zabolázhatja meg a Windows víruskeresőjét

​A Windows 10 beépített vírusvédelmi megoldása szükség esetén alkalmas arra, hogy fájlokat töltsön fel a Microsoft szervereire ellenőrzés céljából. Ez a funkció azonban többeket nyugtalanít, de kikapcsolható.
 

A Microsoft Defender a Windows 10 esetében az alapértelmezett víruskereső program. A célja, hogy azokat a számítógépeket is védelemmel lássa el, amelyekre a felhasználók, üzemeltetők bármilyen ok miatt nem telepítenek egyéb biztonsági szoftvereket. Ekkor a Microsoft megoldása a háttérben fut, és végzi a víruskereséssel járó feladatokat.
 
Manapság a legtöbb víruskereső alkalmaz különféle felhő alapú megoldásokat annak érdekében, hogy a kártékony kódok detektálása még hatékonyabbá váljon, különösen akkor, ha egy még nem ismert fenyegetettségről van szó. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy ezek a kódok valamilyen formába eljussanak a biztonsági cégekhez, ahol első körben automatizáltan, majd szükség esetén manuálisan elemzik a gyanús állományokat. A Microsoft Defender is támogatja ezt a fajta megközelítést, ami biztonsági szempontból mindenképpen előnyös, de eközben azért adatvédelmi aggályokat is felvet.
 
A Microsoft is gondolt az adatvédelemre, és többféle módon igyekszik csökkenteni az adatvédelmi aggodalmakat. Egyrészt a gyanús fájlok (minták) feltöltését csak akkor teszi meg a Windows, ha azokat a helyi elemzés során gyanúsnak ítéli meg. A feltöltéskor pedig kettéválik a folyamat. Amennyiben olyan állományról van szó, amely nagy valószínűséggel nem tartalmaz személyes és egyéb bizalmas adatot, akkor azt a Microsoft Defender a háttérben elküldi a Microsofthoz. Azon állományok esetében viszont, amelyek felhasználói adatokat tartalmazhatnak (például dokumentumok, makrókkal tűzdelt Excel fájlok stb.), a feltöltés már felhasználói jóváhagyáshoz kötött. Ilyenkor a Windows megerősítést kér a felhasználótól a gyanús fájl feltöltése előtt, és csak az engedély megadását követően juttatja el az állományt további vizsgálatra.
 
Azok számára, akiket mindez nem nyugtat meg, a Microsoft lehetőséget ad arra, hogy az automatikus mintaküldést teljes mértékben kikapcsolják. Mindezt a Gépházból elérhető biztonsági beállítások között lehet megtenni. Ugyanakkor a vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy a minták küldésének tiltását nem javasolja, hiszen ezáltal csökkennek a vírusvédelmi képességek az adott számítógépen.

Vélemények
 
  1. 3

    Az Adobe Commerce és a Magento Open Source is biztonsági hibajavítással bővült.

  2. 3

    A VMware egy biztonsági hibajavítást tett letölthetővé a vRealize megoldásaihoz.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
​Agresszív zsarolóvírus-taktikákról számolt be az ESET

A kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő ESET közzétette a 2021 második harmadát vizsgáló vírusriportját, amely összefoglalja észlelőrendszereinek legfontosabb statisztikáit és kutatási eredményeit.

Az 5 leggyakoribb, tinédzsereket célzó csalási módszer

A hamisított designer termékektől a „túl jó ahhoz, hogy igaz legyen” típusú állásajánlatokig – íme, öt gyakori trükk, melyekkel a csalók a kamaszok pénzét és személyes adatait próbálják megszerezni.

hirdetés
Közösség