Így teljesít a Google Play védelme

A Google érdekes betekintést adott a Play áruház kapcsán meghozott védelmi erőfeszítéseibe. Javul a helyzet, de még sok a teendő.
 

Az Android köré felépült platform népszerűségét, sikerét alapvetően befolyásolja az, hogy az elérhető alkalmazások mennyire biztonságosak. Tudja ezt a Google is, amely 2019-ben nem titkoltan minden egyéb Play-fejlesztés elé helyezte a védelem megerősítését, és mindvégig prioritásként kezelte azt. Oly annyira, hogy az App Defense Alliance kezdeményezés keretében más cégekkel (ESET, Lookout, Zimperium) is elkezdett együttműködni az áruházának megerősítése érdekében.
 
Az erőfeszítések nem voltak hiábavalók, különösen, ami a Google Play Protect szolgáltatást illeti, hiszen az immár 2,5 milliárd készüléket oltalmaz. E nagymennyiségű okostelefon és tablet esetében összesen 1,9 milliárd alkalmazáspéldányról mutatta ki, hogy azok nem felelnek meg a Play-előírásainak, és veszélyeztetik az androidos eszközöket, illetve a felhasználók adatait, értékeit. (2017-2018-ban összességében 3,2 milliárd hasonló riasztást produkált a Play Protect.)
 
Érdekesség, hogy a Play Protect a védett 2,5 milliárd készülék figyelembevételével napi szinten már több mint 100 milliárd alkalmazásellenőrzést végez. Eközben pedig a színfalak mögött folyamatosan fejlődik. A Google és a partnerei az elmúlt évben javítottak az appok kódjának és metaadatainak vizsgálatán, valamint fejlesztették a gépi tanulásra épülő védelmi mechanizmusokat, amelyek segítségével hatékonyabban szűrhetők ki a gyanúsan viselkedő alkalmazások.
 
A fejlesztések célja az is, hogy a Playre feltöltött kártékony, szabályoknak nem megfelelő alkalmazásokat még azelőtt sikerüljön kiszűrni, mielőtt azok „élesednének” az áruházban. A Google szerint tavaly 790 ezer olyan app megjelenését blokkolta, amelyek nem feleltek meg a biztonsági és egyéb követelményeknek.
 
Mit hoz a jövő
 
A kártékony alkalmazások elleni küzdelem is egy macska-egér harccá vált a Google és a vírusírók között. A sötét oldal ugyanis folyamatosan dolgozza ki a védelmi mechanizmusok megkerülésére alkalmas trükkjeit, amelyek sajnos nem egyszer be is válnak a kiberbűnözők számára. Tavaly is sok olyan eset került napvilágra, amikor tucatjával jelentek meg ártalmas appok a Play áruházban, amiket aztán ezerszámra vagy akár milliószámra töltöttek le a gyanútlan felhasználók. Így aztán idén sem ülhetnek a babérjaikon a Google fejlesztői. A küzdelem folytatódik...
Vélemények
 
  1. 3

    A Fortinet egy biztonsági rést foltozott be.

  2. 3

    A Nextcloud kapcsán egy biztonsági rendellenességre derült fény.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség