Így járhat, ha nem frissíti az okosizzóit!

​Biztonsági kutatók a Philips okosizzója kapcsán egy olyan sebezhetőséget fedeztek fel, amely a támadók számára ugródeszkaként szolgálhat a hálózatban lévő eszközök ostromlásához.
 

A biztonsági cégek egyre gyakrabban figyelmeztetnek arra, hogy az IoT (Internet of Things) trendek következtében újabb és újabb biztonsági kockázatok ütik fel a fejüket. Első hallásra nem biztos, hogy szörnyen veszélyesnek tűnik, ha valamely, okos otthonokban használt készülékben egy biztonsági hiba található, mivel sokan nem gondolják azt, hogy például egy okos hűtő meghackélésével igazán komoly károkat lehet okozni. Azonban ilyenkor nem csupán arról van szó, hogy egy hacker távolról szabályozza a hűtőt, hanem arról is, hogy adott esetben azon keresztül szabad utat biztosíthat magának érzékeny adatokat tároló és kezelő készülékek vagy akár számítógépek felé. Erre szolgáltatott egy valós példát a Check Point cég, amely a Philips okosizzóinak vizsgálatakor akadt rá egy sebezhetőségre.
 
A biztonsági szakértők egy videót is közzétettek arról, hogy miként lehet egy okosizzó biztonsági hibáján keresztül feltörni egy számítógépet. Ehhez a támadónak arra van szüksége, hogy egy sérülékeny okosizzóhoz hozzá tudjon kapcsolódni, és annak firmware-jét manipulálja. Ettől kezdve vezérelheti az izzót, és elérhetetlenné teheti azt a felhasználó mobil appja számára. Ekkor a felhasználó - mivel mást nem igazán tud tenni - kitörli az appból az izzót, majd újra hozzáadja. Csakhogy ekkor már egy manipulált verzióhoz kapcsolódik, amit a hacker felügyel. Majd a támadás következő fázisában a Smart Hubon keresztül, az arról elérhető számítógépet támadhatja tulajdonképpen bármilyen ismert sebezhetőség kihasználásával. A Check Point kutatói az EternalBlue nevű sérülékenység révén jutottak be egy Windows alapú számítógépbe, amelyen egy Számológépet indítottak el. Nyilván egy valódi támadás során egy feketekalapos hacker ennél jóval több mindent megtehet, például vírussal fertőzheti meg a PC-t, hátsó kaput nyithat azon, vagy adatokat szivárogtathat ki.

 
A Check Point novemberben jelezte a felfedezését a Philips fejlesztőinek, akik a bejelentés kivizsgálását követően megállapították, hogy a sebezhetőség valóban létezik. A biztonsági rést azóta már befoltozták a „1935144040” verziójú firmware kiadásával. A gyártó szerint, amennyiben az automatikus frissítés engedélyezett az érintett okoseszközökön, akkor nincs semmi teendője a felhasználónak. Ellenkező esetben érdemes mielőbb telepíteni a frissítést.
 
A biztonsági cég egyelőre nem tette közzé az általa feltárt sebezhetőség részletes technikai ismertetőjét, így mindössze annyit lehet tudni, hogy a hiba a ZigBee vezeték nélküli technológia (protokoll) nem megfelelő támogatását érintette.
 
A Philips okosizzós afférja jól mutatja, hogy nem célszerű félvállról venni az IoT-biztonságát. Jelen esetben a gyártó orvosolta a hibát, de sajnos nem minden eszközfejlesztő nyújt kellő szintű támogatást az ilyen jellegű helyzetekben, ami további kockázatokat vet fel. Ezért az internethez (vagy akár a helyi hálózathoz) csatlakoztatható eszközök kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a biztonsági szempontokat is.
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1