Igencsak sebezhetők az otthoni routerek

​Biztonsági kutatók kilenc otthoni és kisirodai routert vettek górcső alá. 226 sérülékenységet találtak.
 

A hálózati útválasztók biztonsága kritikus fontosságú, hiszen az internet felől ezek jelentik a belépési pontot a helyi hálózatokba. Ezért lényeges, hogy ne legyenek sebezhetők a különféle támadásokkal szemben. Ezt pedig úgy lehet elérni, ha mind a gyártók, mind a felhasználók, rendszergazdák résen vannak, és mihamarabb javítják a sérülékenységeket.
 
Az IoT Inspector és a Chip magazin közösen egy érdekes tesztet végzett, aminek során kilenc otthoni, illetve kisirodai környezetekbe tervezett routert vetettek alá sebezhetőségi vizsgálatoknak. Több mint ötezer ismert sérülékenységgel szembeni ellenállóképességet vizsgáltak automatizált módszerekkel.
 
A teszt eredménye arra hívja fel a figyelmet, hogy bizony sok a teendő még gyártói oldalon is, hiszen a kutatók összesen 226 kihasználható biztonsági rést azonosítottak a kilenc - a teszt során a legfrissebb firmware verziókkal felvértezett - eszközön.


Forrás: IoT Inspector / Chip 
 
A legtöbb biztonsági problémát a TP-Link AX6000 kapcsán lehetett kimutatni, de a Synology RT-2600ac sem sokkal maradt le. Ugyanakkor olyan gyártók sem büszkélkedhetnek az eredményekkel, mint amilyen az Asus, a D-Link, a Netgear és a Linksys. A legtöbb biztonsági hiba az alábbiakra volt visszavezethető:
 • Elavult Linux kernel verzió
 • Sebezhető multimédiás és VPN funkciók
 • Gyenge jelszavak engedélyezése
 • Hitelesítő adatok nem megfelelő kezelése
 
Noha a teszteredmények elég aggasztóak, azért az jó hír, hogy mindegyik érintett gyártó azonnal reagált a vizsgálatokra, és a legtöbb problémát már elkezdték megszüntetni. Érdemes a firmware frissítésekre figyelni, és telepíteni azokat.
Vélemények
 
 1. 4

  Az Apple watchOS több biztonsági hibától is megvált az újabb frissítésének köszönhetően.

 2. 3

  Az Apache Tomcathez egy újabb biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
A Log4Shell által leginkább veszélyeztetett országok

Az ESET által közzétett adatokból jól látható, mely országokban hajtották végre a legtöbb Log4j sérülékenységet kihasználó támadási kísérletet.

Középpontba kerül a Zero Trust

A vállalatok 99%-a szerint a Zero Trust bevezetése fontos, ezen belül 75%-uk szerint kritikus vagy nagyon fontos lenne.

hirdetés
Közösség