Hasznos tanácsok a biztonságos digitális tanuláshoz

A gyerekeknek és a tanároknak sok esetben kapkodva, pár óra alatt kell megismerkedniük egy-egy webes platformmal a digitális oktatáshoz. Eközben azonban sok biztonsági kérdés is felmerül.
 

Egy tanároknak szóló csoportban pár napja szavazás indult arról, hogy ki milyen online eszközöket használ: pillanatok alatt 65 különböző gyűlt össze. Nem csoda tehát, hogy sokan elveszettnek érzik magukat. Ilyenkor pedig jön a kapkodás. A tanárok és a családok oldalán ugyanez tapasztalható: Google Forms, Classroom, Quizlet, Redmenta, Zoom - csak kapkodják a fejüket, hogy hány platformon kell regisztrálniuk néhány napon belül. Ráadásul nincs minden gyereknek külön számítógépe, ezért sokszor a család közös gépén, akár a szülő munkahelyi eszközén jelentkezik be a különféle szolgáltatásokba. Márpedig minél több eszköz, minél több platform, annál bonyolultabb a védekezés a különböző fenyegetettségek ellen.
 
A gyerekek általában jól eligazodnak az online lehetőségek között, megtalálják a keresők segítségével a válaszokat a kérdéseikre, online játékokkal játszanak, e-maileznek, chatelnek, vibereznek. Azonban most számukra új alkalmazásokat, platformokat kell elkezdeniük használni. Így fontos, hogy megfelelően tudják ezeket kezelni, és tisztában legyenek azzal, hogy mi az, amit megnézhetnek, használhatnak az interneten.
 
Az ESET szakemberei egy olyan listát állítottak össze, amelynek mentén próbálnak a szülőknek segíteni abban, hogy miket érdemes átnézni még a mostani felfokozott tempó esetén is ahhoz, hogy a család biztonságban legyen.
 
A digitális élet legyen része a mindennapok beszélgetéseinek
 
Az elmúlt napokban kialakult helyzetben értelmét vesztette a „Mi volt ma az edzésen és az iskolában?” kérdés. Helyette a szülők tájékozódjanak arról, hogy mi történt aznap a virtuális térben. Legyenek tisztában a gyerekek a döntéseik következményeivel, illetve azzal, hogy baj esetén mindig fordulhatnak a szüleikhez.
 
Bármilyen oldalon történő regisztráció előtt a gyerekek egyeztessenek a szüleikkel. Tudniuk kell, hogy hol milyen adatot adhatnak meg. A regisztrációk kapcsán beszélgessenek a családtagok az adatlopások veszélyeiről, az adatok értékéről, azok megóvásáról.
 
Kreatív jelszókezelés
 
A tapasztalat azt mutatja, hogy az egyszerű jelszavak komoly kockázatot jelentenek. Ha ezt még súlyosbítjuk azzal, hogy egy jelszót több helyen is használunk, akkor azzal további kellemetlenségeknek tehetjük ki magunkat. Ajánlott erős, hosszú és egyedi jelszavakat vagy jelmondatokat választani, valamint rendszeres időközönként cserélni azokat.
 
Ellenőrizzük a letöltött programokat, appokat
 
Az appok szülői visszajelzések alapján jól ellenőrizhetők a Common Sense Media oldalán, ahol most a digitális oktatás miatt külön menüpont foglalkozik az oktatóprogramok megbízhatóságával. A telepítés során nézzük át azt is, hogy milyen engedélyeket kér az alkalmazás. Egy videochat app jogosan kérhet hozzáférést a kameránkhoz, de egy kvízjátékot valószínűleg felesleges felhatalmaznunk erre.
 
A biztonsági cég szerint, ha videokonferenciás kapcsolatot kell létrehoznunk, akkor a használat után célszerű letakarni a kamerát. Érdemes olyan biztonsági szoftvert beszereznünk, amely webkamera védelemmel is el van látva, és értesít minket, ha illetéktelenek (vagy illetéktelen szoftverek) próbálnak meg kapcsolódni a kameránkhoz.
 
A nyilvános WiFi-hálózatok használata
 
Bár most szinte mindenki otthoni hálózatokat használ, azért hasznos, ha elmondjuk, hogy soha ne intézzen bizalmas ügyeket, és ne adjon meg jelszavakat, felhasználóneveket nem biztonságos hálózaton keresztül.

Legyenek a gépen megfelelő szűrőprogramok!
 
Ezek segítségével szűrhetők az interneten elérhető tartalmak, így megelőzhetőek a zaklatások, és az, hogy a gyermekünk erőszakos tartalmakkal találkozzon. Mielőtt használni kezdünk egy szűrőprogramot, beszélgessünk el gyermekünkkel, és magyarázzuk el neki, hogy ez nem ellene irányuló kémkedés, hanem az ő érdekeit tartjuk szem előtt. Ez persze - főleg kicsit nagyobb gyerekek esetében - nem könnyű feladat. Az informatikai higiénia elengedhetetlen része a naprakész vírusirtó és a biztonságtudatos hozzáállás mellett az is, hogy az operációs rendszereket és a szoftvereket rendszeresen frissítsük.
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1